Російська влада катастрофічно старіє. Президенту Росії Володимиру Путіну в цьому році виповнюється 70, міністру закордонних справ Сергію Лаврову — 72, міністру оборони Сергію Шойгу — 67, главі Росгвардії Віктору Золотову — 68, директору ФСБ Олександру Бортнікову — 71, секретарю Ради безпеки РФ Миколі Патрушеву — 71, голові Верховного суду В’ячеславу Лебедєву — 79, голові Конституційного суду Валерію Зорькіну — 79. Середній вік керівників вищих органів законодавчої та виконавчої влади Росії нині становить 55 років. Майже як за часів генсека СРСР товариша Леоніда Брежнєва, тоді — 55,9 року.

А як було за інших попередників? При Михайлові Горбачові середній вік високопосадовців становив 51,6 року, при Борисі Єльцині — 50,2, а на початку президентської кар’єри Володимира Путіна — 50,9. Цей порівняльний аналіз зробило незалежне російське видання «Важные истории».

Найстаріший орган влади в Росії — Рада безпеки. Середній вік її працівників — 62 роки. Тут працює 57% пенсіонерів, багато з яких починали свою кар’єру в СРСР. Його очолює найнадійніший кадр з «Політбюро» Путіна Микола Патрушев, який працював у  КДБ і ФСБ. У 1999 році змінив Путіна на посаді директора Федеральної служби безпеки, яку очолював 9 років, найдовше в Росії. Найдовше КДБ СРСР керував тільки Юрій Андропов — 15 років.

Микола Патрушев нині ще відповідає за оголошення людей та організацій «іноземними агентами» і небажаними для Росії. У цей список потрапило і нове російське видання «Важные истории».

Показово, що ближче російські високопосадовці до президента, то вони старші.

У 2010 році граничний вік для чиновників президент Дмитро Медведєв знизив до 60 років, а через три роки Володимир Путін підвищив до 70. І з того часу він постійно підвищує граничний вік правлячої російської еліти.

На другому місці за кількістю кадрів похилого віку — Адміністрація президента, середній вік — 58 років. Майже стільки в Раді Федерації. Найстаршому російському чиновнику Миколі Рижкову, останньому прем’єр-міністру СРСР, — 92 роки.

Середній вік членів уряду — 54 роки, депутатів Держдуми — 53 роки.

Росіяни порівняли чиновницькі еліти на пострадянському просторі, й виявилося, що найбільш молода політична еліта в Україні. З приходом до влади 41-річного Президента Володимира Зеленського середній вік вищих українських чиновників становить 44 роки. Депутати Верховної Ради України на 11 років молодші за російських парламентаріїв, а міністри — на 10 років.

«Основна властивість російської влади на її верхівці — незмінність. Головні постаті ніколи не випадали з різних сфер влади. Це свідчення окостеніння та готовності сидіти до останнього, вчепившись у державну владу», — такими бачить тенденції в РФ політолог Андрій Колесников.

Що з того приводу думають середньостатистичні росіяни? У минулому році «Левада-Центр», недержавна російська дослідницька організація, яка проводить замовні соціологічні дослідження і є найавторитетнішою в країні, запитала, чи хочуть вони бачити Володимира Путіна на посту президента після 2024-го? Більшість, 42%, відповіли негативно. Майже половина російської молоді не підтримує нинішню владу, а 48% віком 18—24 роки вважають, що країна рухається у неправильному напрямку.

Львівська область.