Американські газети — про загострення російської агресії.

Спостерігаючи, як об’єднуються діаспори й простягають руку допомоги демократичні країни, я впевнена: ми переможемо, тому роз’яснюймо й розповідаймо нашим закордонним друзям про ситуацію в Україні і про загрозу, яка нависла над усім світом, пише журналістка Ольга Руда, котра мешкає у США. Вона підготувала черговий огляд американської преси.

Ретельно відстежую ситуацію в Україні. Особливо тепер, під час чергового загострення російської агресії. Тут, за океаном, особливо боляче відгукується в серцях тисяч моїх співвітчизників кожен ворожий постріл, кожне слово російських політиків, сказане з метою компрометування Української держави. Стежу за реакцією пересічних американців та влади Сполучених Штатів Америки, зокрема й через засоби масової інформації.

Приміром, у неділю, 30 січня, американська газета The Wall Street Journal розмістила на першій сторінці статтю «Biden’s Sanctions Plan Targets Russian Banks, Companies and Imports if Ukraine Is Attacked» («План санкцій Байдена спрямований проти російських банків, компаній та імпорту в разі нападу на Україну»). Тут йдеться про план, що охоплює кілька найбільших російських банків, великих державних компаній (економічні санкції «з масовими наслідками») та персональні санкції проти В. Путіна.

Погроза санкціями проти Путіна з’явилася у час, коли США допомагали підготуватися до перенаправлення поставок природного газу з усього світу до Європи. Це робитиметься у випадку, якщо потік з Росії скоротять, щоб «притупити» найпотужнішу економічну зброю Путіна.

На п’ятій сторінці цього видання — ще дві статті про Україну: «Ukraine’s Identity Riles Moscow» та «U.S Warns of Russia’s Military Firepower» («Ідентичність України ламає Москву» та «США попереджають про військову вогнепальну потужність Росії»). У них йдеться про те, що перед серйозною загрозою українці об’єднуються, починають розмовляти українською мовою (до прикладу, такі серйозні видання, як Elle), переходять під крило Київського патріархату й на таких акціях, як відзначення Дня Соборності, масово виходять на вулиці. Газета методично просвітлює читачів, розповідаючи про Помаранчеву революцію, Євромайдан та втечу Януковича, початок війни і загарбання українських територій Росією. Передостанню сторінку газета присвятила аналітиці «The Ukraine Crisis: Handle with Care» («Українська криза: поводитися з обережністю»).

За останні тижні всі американські ЗМІ невтомно пишуть про загрозу Україні з боку Росії, ніби намагаючись надолужити всі ці роки мовчання та фактично повного ігнорування російсько-української війни.

Уже 31 січня — нові заголовки: «U.S., Russia Square Off Over Ukraine in U.N. Security Council Debate», «What does Russia Want With Ukraine? Tensions Between Putin and NATO Explained», «Why U.S. and Russia Are Sparring Over Ukraine» («США і Росія розмовляють через Україну в дебатах Ради безпеки ООН», «Чого хоче Росія від України? Пояснення напруженості між Путіним і НАТО», «Чому США і Росія сваряться через Україну»). І це тільки одне видання!

Приміром, 30 січня американські газети написали, що «сенатори США дуже близькі до досягнення згоди щодо закону про санкції проти Росії у зв’язку з її діями щодо України, включно із заходами, які можуть бути запроваджені до можливого вторгнення». Глава Сенату Боб Менендес та головний республіканець у комітеті з міжнародних відносин Джеймс Ріш заявили, що сподіваються дати хід законопроекту вже цього тижня.

Також у Сенаті розглядають законопроект щодо збільшення військової допомоги Україні.

31 січня американські газети повідомили про засідання Ради безпеки ООН. Його присвятили російській загрозі на сході України і скликали за ініціативою США. Постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що ситуація, яка склалася в Європі, — небезпечна і вимагає негайної реакції у зв’язку з ризиками, які створюють агресивну дестабілізуючу поведінку Росії.

Вона закликала членів Ради безпеки враховувати не заяви Москви, а її дії: «Ukraine has become the focus of geopolitical attention in recent weeks as a Russian troop buildup along its eastern border and a list of demands from the Kremlin have prompted threats of sanctions by the West and military deployment by NATO allies». («Україна опинилася в центрі геополітичної уваги останніми тижнями, оскільки нарощування російських військ уздовж її східного кордону та перелік вимог Кремля викликали погрози санкціями з боку Заходу та розгортання військових сил з боку союзників по НАТО»).

Також повідомлялося, що адміністрація Байдена може використати заборону на експорт товарів прямого зарубіжного виробництва, щоб позбавити Росію напівпровідникових технологій.

У неділю, 23 січня, під час відзначення Дня Соборності України в Чикаго українську діаспору штату Іллінойс прийшли підтримати сенатор Дік Дурбін, конгресмен Денні Девіс, конгресмен Майк Квіглі, конгресмен Раджа Крішнамурті, конгресмен Шон Кастен. Перед нашою громадою виступила Надзвичайна та Повноважна Амбасадорка України в США Оксана Маркарова. Вона запевнила українську діаспору Чикаго в тому, що Україна докладе всіх необхідних зусиль для захисту своїх кордонів. Почесними гостями заходу стали Генеральний консул України в Чикаго Сергій Коледов, президент Українського Конгресового Комітету Америки Андрій Футей, представники політичних, духовних, патріотичних, молодіжних організацій діаспори, а також представники азербайджанської, білоруської та киргизької громад Іллінойсу. Провідні телеканали Чикаго CBS, NBC, ABC, WGN, а також Chicago Sun Times і громадське радіо WBEZ висвітлювали цю важливу подію.

Нині ситуація у світі докорінно відрізняється від початку російсько-української війни 2014 року. Вперше за вісім років конфлікту НАТО справді занепокоїлося. Адже через Путіна та Лукашенка заворушення фактично опинилися на кордонах Альянсу. Нарешті світ захвилювався і почав робити реальні кроки для захисту України.

Гортаючи американські газети, спостерігаючи, як об’єднуються діаспори й простягають руку допомоги демократичні країни, я впевнена: ми переможемо! Тому роз’яснюймо й розповідаймо нашим закордонним друзям про ситуацію в Україні і про загрозу, яка нависла над Україною і всім світом. Ділімося інформацією. Поширюймо статті рідною та іноземними мовами. Разом — ми сила. Слава Україні!

Довідково

Ольга Руда — українська емігрантка, родом з Івано-Франківська, яка свого часу виїхала до Чикаго, головний редактор журналу Ukrainian People. Ольга — журналіст за фахом. Поштовхом для заснування власного медіа стали події Євромайдану і війна на сході України. Саме тоді й вийшов перший номер журналу на 64 сторінки, глянцевий папір, 5 розділів, 8 рубрик. Нині Ольга Руда веде свій блог у Фейсбуці та в Інстаграмі. Це громадська активістка, котра живе своєю країною, вболіває за її долю і майбутнє.

За інформацією сайту nspu.com.ua

Чикаго. Штат Іллінойс. Сполучені Штати Америки.

Фото  зі сторінки автора у Фейсбуці.