Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА

А до цього тривала активна робота в комітетах та на округах. Крім того, народні депутати і керівництво парламенту проводили зустрічі, телефонні розмови та брали участь у відеоконференціях разом з міжнародними партнерами і здійснювали закордонні візити. Зокрема, під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Корнієнка постійна делегація Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО взяла участь у засіданні Міжпарламентської ради Україна—НАТО, яка відбувалась у штаб-квартирі альянсу у Брюсселі (Бельгія). Під час візиту серед іншого обговорювалася співпраця України та НАТО в оборонній сфері і сферах публічної дипломатії та стратегічних комунікацій.

Власне, питання національної безпеки та оборони порушувалося не лише у штаб-квартирі НАТО, а й під час усіх зустрічей на різних рівнях із міжнародними партнерами. А враховуючи ситуацію на україно-російському кордоні та ті загрози, що нині стоять перед Україною, під час Погоджувальної ради, яка відбулася 24 січня, лідери фракцій та груп домовились заслухати у закритому режимі міністра оборони і Головнокомандувача ЗСУ з інформацією про поточний стан речей та ймовірну загрозу повномасштабного вторгнення з боку Російської Федерації. Перед тим такі слухання за участю представників трьох розвідок — зовнішньої, воєнної та прикордонної відбулися у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Топ-темою безпекова ситуація стала й під час традиційної Години запитань до уряду.

Як наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, парламент готовий до будь-якого розвитку подій у контексті нарощування військової агресії Російської Федерації проти України. «Ми пропрацювали всі можливі випадки, які стосуються діяльності Верховної Ради. За кожним напрямом виробили відповідну логістичну стратегію», — зазначив він, наголосивши, що Верховна Рада перебуває на постійному зв’язку з українськими силовими структурами, Кабінетом Міністрів і Президентом України та готова негайно ухвалювати рішення, яких потребуватиме безпекова ситуація.

Одним із таких документів став ухвалений у цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву», який підтримали 278 народних депутатів. Документом уточнено завдання та основи підготовки і ведення національного спротиву, зокрема удосконалено та підвищено ефективність ведення руху опору. Після набрання чинності цим законом представники територіальної оборони зможуть використовувати для виконання своїх завдань не лише особисту мисливську зброю, як це було раніше, а й табельну стрілецьку, а за потреби, за наказом Головнокомандувача Збройних Сил, отримають фактично будь-яке озброєння. Власне, на ухвалення цього документа одразу відреагували за «поребриком», обурившись його прийняттям.

Ще одним важливим ухваленим законодавцями документом стало Звернення Верховної Ради до ООН, Європарламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій стосовно неприйнятності військового шантажу відносно України з боку Російської Федерації, який вона здійснює з метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України». «Цей заклик має бути почутим у світі. Нам необхідно про це говорити та формувати позицію. Адже нічим невиправдані агресивні геополітичні амбіції РФ стали реальною загрозою суверенітету та територіальній цілісності не тільки України. Це і пряма загроза країнам Європи й усього світу», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що у постанові пропонується визнати, що вимоги РФ до міжнародних партнерів щодо недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України є порушенням міжнародних договорів та принципів і норм міжнародного права.

З огляду на кіберзагрози народні депутати ще на рік відтермінували перехід на повний електронний документообіг у парламенті, запровадження якого передбачається в рамках реформи законодавчого органу. Крім того, депутати ухвалили Постанову «Про проведення VI Міжнародної спільної конференції Європейської організації вищих органів аудиту та Арабської організації вищих органів аудиту «Дослідження вищими органами аудиту ефективності політики боротьби зі зміною клімату та її наслідками» у травні 2022 року в м. Києві» та ухвалили в цілому важливі для українського спорту законопроекти: «Про внесення зміни до статті 52 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю» та «Про антидопінгову діяльність у спорті».

Серед законодавчих ініціатив, які нині напрацьовуються в парламенті, є також і законопроект щодо дистанційного голосування. Його запровадження, переконаний Руслан Стефанчук, дасть змогу зберегти працездатність Верховної Ради у разі надзвичайної ситуації — коронавірусної епідемії чи агресії з боку Росії.

Саме з огляду на загострення ситуації з коронавірусною хворобою народні депутати внесли зміни до календарного плану сьомої сесії дев’ятого скликання, визначивши, що відкриття сесії, як і передбачено Регламентом, відбудеться у перший вівторок лютого, проте далі народні депутати протягом двох тижнів працюватимуть у комітетах. Щоправда, опозиція була проти такого рішення. Ухваливши його, парламент не зупинив свою роботу, наголосив Руслан Стефанчук, а лише змінив черговість пленарних тижнів.