У Верховній Раді під головуванням народного депутата Івана Крулька («Батьківщина») відбулось перше, установче, засідання Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів можливих корупційних дій посадових осіб податкової і митної служби, а також дослідження фінансово-господарської діяльності НАК «Нафтогаз України».

Попередній план роботи, затверджений членами комісії, передбачає продовження розслідування по «скрутках» ПДВ та інших податкових схемах, що призводять до багатомільярдних втрат держбюджету; вжиття заходів із мінімізації і протидії контрабанді на митниці; а також розслідування зловживань у «Нафтогазі».

«Питання зловживань у фінансово-господарській діяльності НАК «Нафтогаз України» буде одним із ключових у роботі ТСК, бо йдеться не лише про багатомільярдні втрати держбюджету, а ще й про кошти, які щомісяця платять українці через платіжки. Ми хочемо розуміти, яка ціна українського державного газу, що має розподілятись між громадянами України, бо це впливає на тарифоутворення. А також дослідити «штучне» заниження прибутків і формування «збитків» компаніями групи «Нафтогаз України», що призвело до втрат дохідної частини бюджету. Це також питання виконання і дотримання статті 10 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» щодо використання газу власного видобутку для потреб населення, оцінки стану систем розподілу природного газу, виконання спецобов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу», — наголосив голова ТСК Іван Крулько.

Крім того, за його словами, комісію, як і кожного українця, цікавить, чи відбирався у попередні роки російський газ із труби, і скільки кожен громадянин заплатив із власної кишені через створення у сусідніх країнах так званих компаній-«прокладок», через які Україна отримувала російський газ.

Тож ТСК надішле низку запитів до державних податкової та митної служб, НАК «Нафтогаз», Держаудитслужби, Рахункової палати та правоохоронних органів щодо розслідувань, актів перевірок і кримінальних проваджень, що проводяться по напрямку роботи ТСК.

Нагадаємо, Верховна Рада утворила ТСК з питань розслідування фактів можливих корупційних дій посадових осіб податкової і митної служби, а також дослідження фінансово-господарської діяльності НАК «Нафтогаз України» наприкінці січня. До складу комісії увійшли 13 народних депутатів з різних фракцій та груп.

Вл. інф.