Під час перебування журналістів з Івано-Франківщини на Донеччині.

Попри інформацію про ймовірне вторгнення військ РФ в Україну Донецька область живе спокійним та розміреним життям. Тут мешкають працьовиті, талановиті й упевнені в собі люди, які знають ціну миру й, мабуть, як ніде в іншому куточку світу, вміють цінувати здобутки мирного життя. У цьому мали нагоду переконатися представники медійної спільноти Івано-Франківської області, які відвідали Донеччину із прес-туром у рамках проекту «Схід і захід: журналістський обмін». Цей проект упровад-жується за підтримки Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні у сфері співпраці засобів масової інформації з метою розвитку територій, поширення інформації про регіони, можливості протидії дезінформації та посилення національної єдності.

Своє відвідання Донеччини, для когось перше, десятеро журналістів Галичини розпочали з Краматорська. Тут гості побували на локації перших трьох установок майбутньої Краматорської вітрової електростанції — гігантських підсвічених прожекторами вітряків, що височіють над сяючим вечірнім мегаполісом. Це перший вітроенергетичний проект на підконтрольній Україні території Донецької області з початку проведення АТО/ООС. На сьогодні вже введено в експлуатацію першу чергу вітроелектростанції, що включала монтаж та запуск трьох вітроенергетичних установок потужністю 4,5 МВт кожна, вартість черги — 24 мільйони 150 тисяч євро.

Перебуваючи на Донеччині, неможливо оминути й німі свідчення російсько-української війни та її численні людські жертви. У Первомайську, що в прифронтовій зоні, гості відвідали меморіал загиблим українським захисникам.

На постаменті пам’ятного знаку — згорілий танк Т-64Б1В, підбитий у 2014 році проросійськими бойовиками. У цьому бою загинули шестеро українських воїнів. Відвідали прикарпатські журналісти й багато разів обстрілювану ворогом промзону в Авдіївці та військовий бліндаж, що слугує своєрідним музеєм героїчної оборони міста. А за кілька сотень метрів від «промки» — понівечена обстрілами багатоповерхівка з муралом — настінним портретом учительки. Гості відвідали й відбудовані школи Авдіївки, в яких дітей навчають у просторих кабінетах із сучасним обладнанням.

У місті Бахмуті нагадав учасникам поїздки про трагічні сторінки Другої світової війни меморіал «Стіна плачу» на місці жахливого злочину, скоєного нацистами не тільки проти єврейського народу, а й проти всього людства.

Саме тут у 1942 році в алебастровій шахті були замуровані живцем три тисячі мирних жителів, євреїв, серед яких і чоловіки, і жінки, і діти. Сьогодні на цьому місці постійно стікають краплі води, «стіна» плаче...

Під час екскурсії на еко-ферму «Козацьке подвір’я» учасники прес-туру скуштували смачного крафтового сиру від місцевого виробника. Цікаво було дізнатися галицьким медійникам і про те, як дозріває ігристе вино, виготовлене за технологією шампанізації Артемівським заводом ігристих вин «Artwinery». А в Соледарі підземні туристичні соляні маршрути привели мандрівників на самісіньке дно світового океану. Тут, на глибині 288 метрів у галереях колишньої солевидобувної шахти перед гостями постали скульптури з солі та інші дивовижні витвори, над якими спочатку мільйони років працювала природа, а тепер і руки майстрів — творців «Соляної симфонії».

Під час ексклюзивного інтерв’ю «Прикарпатській інформаційній корпорації» голова Донецької обласної державної адміністрації — керівник обласної ВЦА Павло Кириленко розповів про різні аспекти життя регіону, що поєднує як економічний розвиток, мирну працю, так і протистояння російським окупантам, гуртування перед лицем потенційного вторгнення ворога.

«Люди живуть в такому режимі з 2014 року, військові готові захищати рідну землю», — так охарактеризував очільник Донеччини сьогодення краю.

Побували учасники прес-туру й на телеканалі «Донеччина.TV» У Краматорську. У передачі «Про важливе» виступили засновниця ГО «Прикарпатська інформаційна корпорація» Оксана Камінська, радниця голови Івано-Франківської обласної державної ад-міністрації Леся Круп’як, головний редактор видання
InfoPost.Media Віталій Дячук.

Усе, що побачили гості під час поїздки, надихнуло їх на різні думки та меседжі, головним із яких є те, що сила українців полягає в їх єдності, а передумовою збереження країни, як нашого спільного дому, слугують єднання, згуртованість та зміцнення зусиль для спільної праці на розвиток України та відсічі ворогу.

Попереду, в лютому, — зустрічний візит журналістів із Донеччини до Івано-Франківської області, під час якого колеги зі сходу і заходу матимуть змогу остаточно вибудувати мости подальшої співпраці між своїми регіонами.

Донецька область.

Фото ГО «Прикарпатська інформаційна корпорація».