Спочатку президенти двох країн провели переговори у форматі віч-на-віч.

Після цього під головуванням Володимира Зеленського та Реджепа Таїпа Ердогана відбулося десяте засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою. Потім підписали 12 міждержавних угод, серед яких найважливіша — про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ). Над нею обидві сторони активно працювали останні кілька років і тепер сподіваються, що ЗВТ дасть змогу подвоїти товарообіг між країнами та виведе економічне українсько-турецьке співробітництво на новий рівень.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль уже назвав Угоду про створення зони вільної торгівлі з Туреччиною історичним документом.

«Ми інтенсифікували перемовини з нашими турецькими партнерами, аби угода відповідала інтересам українського бізнесу, створювала можливості для нашого експорту, потенціал для модернізації українських підприємств», — наголосив напередодні Д. Шмигаль. Крім того, за його словами, також варто звернути увагу ще на рамкову угоду щодо співробітництва в сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузі, також на угоду про співробітництво в сфері молодіжної політики та на зміни до угоди, які стосуються посилення співробітництва правоохоронних органів двох країн.

Хоча приїзд Р. Т. Ердогана до Києва було заплановано на цей час ще торік, однак він вклався у «парад візитів», який нині став символічним жестом підтримки українського народу з боку міжнародної спільноти перед загрозою російської агресії. Тому природно, що під час переговорів однією з провідних була безпекова тема.

Перед вильотом до Києва у розмові з журналістами турецький лідер наголосив на підтримці територіальної цілісності України та готовності всіма силами сприяти встановленню миру в регіоні. «Ми стежимо за викликами, з якими стикається Україна. За кожної нагоди висловлюємо підтримку територіальної цілісності нашого сусіда... Уважно стежимо за напруженням в регіоні. Ми готові зробити все можливе для встановлення миру. Думаю, що наші контакти в Києві зміцнять відносини з Україною», — сказав Ердоган перед відльотом.

Нагадаємо, у військовій сфері дві країни вже активно співпрацюють. Україна закуповує у Туреччини безпілотні літальні апарати «Байрактар», а вчора міністр оборони Олексій Резніков анонсував будівництво заводу для виробництва турецьких «Байрактарів» з українськими двигунами.

Фото з сайту president.gov.ua