Протидія безпековим викликам та активізація мирного процесу в межах Нормандського формату стали головною темою телефонної розмови президентів України Володимира Зеленського та Франції Еммануеля Макрона. Про це коротко повідомив у Твіттері Володимир Зеленський, додавши, що під час бесіди співрозмовники «узгодили подальші спільні кроки для підтримання стійкості України й посилення фінансової та економічної взаємодії».

В комюніке, яке поширив Єлисейський палац, зазначається, що обговорення було зосереджено на двох напрямах. По-перше, «використання позитивного прогресу в Нормандському форматі для досягнення довготривалого рішення на Донбасі». По-друге, на необхідності розпочати діалог про «умови стратегічного балансу в Європі», який гарантуватиме безпеку на континенті і сприятиме зниженню ризиків.

Того самого дня Еммануель Макрон провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Нагадаємо, що це вже друга розмова Макрона з президентами України та РФ за останні дні. Франція намагається знизити напруження довкола України і підштовхнути вперед Нормандський процес.

Наступного тижня переговори між президентами мають відбутися в очному форматі. Єлисейський палац повідомив, що 7 лютого в Еммануеля Макрона запланована зустріч з Володимиром Путіним. А наступного дня, 8 лютого, він приїде до Києва, щоб провести переговори з Президентом Володимиром Зеленським. У четвер стало відомо, що планує відвідати Київ та Москву й федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц. Спочатку 7 лютого він матиме зустріч у Вашингтоні з президентом США Джо Байденом. До Києва візит заплановано на 14 лютого, до Москви — 15 лютого.

Ще раніше речник МЗС України Олег Ніколенко повідомив, що 7—8 лютого до Києва завітають міністри закордонних справ Франції та Німеччини Жан-Ів Ле Дріан та Анналена Бербок, які здійснять поїздку на Донбас. «Наступного тижня Дмитро Кулеба також проведе переговори в Києві з міністрами закордонних справ Австрії, Чеської Республіки та Словаччини», — сказав Олег Ніколенко.

Як інформував «Голос України», січневі переговори щодо деескалація ситуації в Європі головної мети не досягли. Росія продовжує перекидати війська до українського кордону, хоч і заявляє, що не має планів військового нападу на Україну. У Кремлі не приховують, що хочуть домогтися від Києва виконання Мінських угод у тому вигляді, в якому їх трактує РФ. Після останньої зустрічі радників лідерів країн «нормандської четвірки» голова Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що сторони визнали, «що існує багато розбіжностей між Україною та РФ щодо виконання Мінських угод та їх трактування, але є бажання над цим працювати». Наступного тижня може відбутися ще одна зустріч радників.

Тим часом німецьке видання Suddeutsche Zeitung повідомило, що найближчими днями у Берліні відбудеться кризовий саміт у форматі Веймарського трикутника (Німеччини, Франція та Польща). Як пише видання, «наступного тижня» в Берліні канцлер Німеччини Олаф Шольц проведе переговори щодо України з президентами Франції та Польщі Еммануелем Макроном та Анджеєм Дудою. За інформацією видання, президенти зосередяться на тому, як запобігти військовому наступу Росії на Україну.