Відбулося перше засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин, що призвели до смерті судді Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області Олександра Лободенка та міського голови міста Кременчука Полтавської області Олега Бабаєва.

Відповідно до ухваленої 1 лютого цього року постанови, головою ТСК обрано народного депутата Михайла Цимбалюка (на знімку праворуч).

Обґрунтовуючи необхідність утворення цієї ТСК, парламентарій нагадав, що 11 лютого 2014 року в місті Кременчук із вогнепальної зброї було вбито суддю Автозаводського районного суду Кременчука Полтавської області Олександра Лободенка, а 26 липня 2014 року з цієї ж вогнепальної зброї застрелено міського голову міста Кременчука Олега Бабаєва. Трьом особам було пред’явлено підозри у вчиненні кримінального правопорушення, однак розслідування цих резонансних убивств затягується.

«Ми отримали декілька звернень від правозахисників про тривожні сигнали порушення у досудовому розслідуванні цього кримінального правопорушення», — повідомив Михайло Цимбалюк та висловив думку, що, зважаючи на численні порушення під час здійснення досудового розслідування, Верховна Рада зобов’язана виконати свою контрольну функцію та забезпечити прозорість і неупередженість слідчих дій та їхню відповідність вимогам чинного процесуального законодавства.

Під час першого засідання було затверджено план роботи ТСК. До основних її завдань, зокрема, віднесено проведення перевірки ходу розслідування правоохоронними органами обставин, що призвели до смерті Олександра Лободенка та Олега Бабаєва, здійснення парламентського контролю щодо відповідності дій правоохоронних та судових органів вимогам Конституції та Кримінального процесуального кодексу України в частині незалежного та неупередженого розгляду справи, а також всебічного, повного та об’єктивного дослідження всіх її обставин. З цією метою ТСК планує провести перевірку доказової бази, висновків та експертиз, зібрати інформацію та отримати пояснення від осіб, підприємств, установ, організацій, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, залучених до здійснення діяльності, яка пов’язана із колом питань, для розгляду яких утворено комісію. У разі виявлення порушень, ТСК ставитиме питання щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

«ТСК працюватиме за принципом максимальної відкритості та публічності в межах українського законодавства, і в жодному разі не має на меті впливу на правоохоронців чи судову систему, а лише прагне неупереджено з’ясувати всі обставини цієї справи», — зазначив голова комісії Михайло Цимбалюк.