Про це розповіла провідний співробітник Інституту геофізики ім. С. Субботіна НАН України Світлана Бойченко в одному з ефірів.

Фахівець зазначила, що очікується різкий наступ весняної погоди, який ще недавно не був типовим для нашої країни. «Весна однозначно прийде, але ми спостерігаємо останнє десятиліття, що вона у нас починається раніше, ніж це було, наприклад, у другій половині або в середині XX століття, тобто це вже квітень. І до того ж це починається раптово, без переходів і мінливості, тобто тепло навесні приходить різко й одразу», — наголосила Бойченко.

Крім того, вчені стверджують, що Україна переходить в абсолютно новий клімат. Це означає, що у 2022 році на нас чекає збільшення кількості опадів, особливо влітку. Потепління триватиме, і тенденція нині характерна для спекотних періодів, які будуть перемежовуватися з більш традиційними. Червень також відрізнятиметься певною повторюваністю аномально високих температур, вважають кліматологи. Йдеться також про те, що відбудуться зміни і з атмосферними опадами. Проте тепер вони будуть переважно у вигляді сильних злив. На тропіки це схоже не буде, каже Світлана Бойченко, але негативні наслідки можуть бути.

«Атмосферні опади останнім часом у нас випадають у вигляді злив. Це не тихі циклонічні дощі протягом трьох, п’яти, семи днів, а раптові зливи, коли за короткий час випадає норма, і навіть дві-три місячні норми опадів. І це проблема, тому що екосистема не встигає засвоїти цю вологу. І, крім того, ці зливи та опади призводять до підтоплення і повеней», — пояснила експерт.

Вл. інф.