Це треті зимові Ігри для випускниці Вінницького державного педагогічного університету, а нині — аспірантки вишу, одним з тренерів якої є депутат Жмеринської районної ради восьмого скликання Валерій Погребняк, ще один наставник лижниці — Олександр Пуцко.

До речі, на двох попередніх Олімпіадах Валентина представляла Республіку Білорусь. Коли і чому стала громадянкою нашої держави? Де готувалася до найпрестижніших змагань? Які надії покладають на лижницю? Про це — у розмові з її тренером Валерієм Погребняком.

Валентина Камінська виступатиме у змаганнях з лижних перегонів. У цьому виді спорту у нашій команді семеро атлетів — п’ятеро жінок і двоє чоловіків. Вінничанка останньою з них вирушила до Пекіна. Готувалася теж окремо від команди. У листопаді, після повернення зі змагань в Естонії, у Валентини виявили коронавірус. Щоправда, повторний тест через три дні показав негативний результат, однак почувалася зле, тому з командою до Італії не полетіла. Тренувалася на базі у Західній Україні.

«У Китаї стадіон розташований на висоті 1800 метрів над рівнем моря, саме таке місце для тренувань обрали для наших лижників, Валентина тренувалася на висоті тільки 850 метрів, — каже Валерій Погребняк. — До того ж у Пекін прибула на три дні пізніше за інших, тому мала менше часу для адаптації».

За словами тренера, залишається покладатися на силу волі лижниці, чого їй не бракує. «Раніше я був упевнений, що побачу її прізвище у списку тридцяти кращих лижниць світу, розраховував на місце з 15-го по 20-те, тепер оптимізму стало менше», — продовжує співрозмовник.

Погребняк звертає увагу на рейтинг Топ-300 учасників Олімпіади у Пекіні. Йдеться про олімпійців, які вибороли ліцензію для участі у змаганнях з найвищою кількістю балів. За його словами, у Камінської у цьому рейтингу 50-те місце. Додає, що три роки поспіль вона посідала перше місце на змаганнях в Україні на різних дистанціях.

Камінська народилася і виросла у Білорусі. Із семи років входила до школи олімпійського резерву. Вона — триразовий чемпіон Білорусі з лижних перегонів. Виборола звання майстра спорту міжнародного класу. Була учасницею двох попередніх зимових Олімпіад. За словами її тренера, у 2018-му, після повернення із зимових Ігор у Південній Кореї, Валентина дала велике інтерв’ю одному з білоруських журналів, де відверто розповіла про проблеми у лижному спорті, про недостатнє фінансування. Після того на її адресу полетіли стріли. Камінська вирішила змінити країну.

Тренер каже, що давно стежив за її виступами. Читав, що її батько — українець, родом з Херсонщини. Цей факт привертав увагу до доньки українця.

У ті непрості для спортсменки дні Погребняк телефонував їй, висловлював слова підтримки.

«У травні 2018-го ми зустрічали у Києві поїзд Мінськ — Київ, — продовжує Погребняк. — Ним приїхала Валентина на запрошення Федерації лижного спорту України. Довго спілкувалися, обмінювалися думками. Досі пам’ятаю її слова: «Хочу бути українкою!».

Змінивши країну, лижниця пожертвувала усіма своїми лаврами і здобутками. Її спортивне звання майстра спорту міжнародного класу у нас не визнавалося. На перших змаганнях в Україні вона виступала навіть без найнижчого спортивного розряду. За півроку участі у змаганнях виборола звання майстра спорту України.

У Вінниці спортсменка винаймає житло, бо квартири не має. Зареєстрована у будинку свого тренера. Навчалася в магістратурі місцевого педагогічного університету. До того ж одразу на двох факультетах: фізичного виховання — стаціонарно, історії і права — заочно. Нині вона аспірантка. Як розповів доктор історичних наук професор Валерій Кононенко, Камінська досліджує участь держави у розвитку спорту — «Механізми формування та реалізації державної політики у сфері фізичної культури та спорту в Україні». Захищатиме роботу на здобуття вченого ступеня кандидата наук з державного управління.

Здобутки напередодні Олімпіади

У 2021 році Валентина Камінська перемогла у змаганнях на Кубок України на дистанції 30 кілометрів.

У Фінляндії на Кубку світу продемонструвала 11-й результат.

У Німеччині на чемпіонаті світу стала 13-ю з лижних перегонів і посіла друге місце на дистанції 15 км у змаганнях з лижоролерів.

Лижниця зізналася тренеру, що має намір боротися за ліцензію на наступні зимові Олімпійські ігри, що відбудуться в Італії у 2026 році.

Вінниця.

На знімку: для Валентини Камінської нинішня Олімпіада — третя в її спортивній біографії.

Фото надано Валерієм Погребняком.