Заступниця Голови Верховної Ради України, співголова Парламентської асамблеї Україна—Польща Олена Кондратюк (на знімку) привітала рішення Сенату Республіки Польща про ухвалення резолюції на підтримку України.

«Від імені Верховної Ради та Парламентської асамблеї Україна—Польща щиро вдячна Сенату Республіки Польща за таку одностайну та надійну підтримку нашої країни! Справжні друзі пізнаються саме в таких критичних ситуаціях, об’єднуючись перед найбільшими загрозами та викликами», — підкреслила Олена Кондратюк, назвавши розгляд резолюції щодо України та голосування сенаторів проявом дієвості парламентської дипломатії.

Зокрема, Сенат Польщі підтримав політичну та фінансову допомогу Україні, постачання нашій країні зброї та участь солдатів з країн—членів НАТО у підготовці українських військових,

«Сьогодні, коли Україна стоїть перед смертельною загрозою — загрозою чергового вторгнення, — особливо важливо, щоб влада Республіки Польща надійно підтримувала нашого сусіда. Без незалежної України немає безпечної Польщі. Вільна Україна — одна з гарантій безпеки Польщі», — йдеться у резолюції.

Зазначається, що Росія зібрала на кордонах України дуже велику армію, оснащену танками, важкою артилерією, кораблями та бойовою авіацією. Сенатори наголошують, що це може призвести до спалаху найбільшого збройного конфлікту з часів Другої світової війни.

Сенат Республіки Польща заявив, що діалог із Росією можливий, однак він не може відбуватися в ситуації військового шантажу, що підриває принцип недоторканності кордонів у Європі. Також сенатори Польщі закликали відвести російські війська від українського кордону.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.