Скандалів — не злічити. Та чи не відсутність у суспільстві нетерпимості до корупції розпалює апетити самих корупціонерів та зміцнює їх упевненість у власній безкарності? Давайте дослідимо конкретні приклади, відібравши тільки особливо кричущі.

Бачили очі, що купували

Депутат Херсонської облради від регіональної партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» з інтервалом у якихось два місяці примудрився двічі наступити на ті самі граблі. Вперше до нього звернувся власник рекламної агенції, який своїм коштом встановив інформаційний екран у міжнародному аеропорті Херсона (він є комунальною власністю). Облрада побажала його викупити, але давала замалу суму. Бізнесмен попросив члена постійної бюджетної комісії облради посприяти, щоб суму викупу збільшили до реальної вартості обладнання. Депутат погодився, але захотів отримати «винагороду» у 300 тисяч гривень. Та його фінансові апетити так шокували рекламіста, що той повідомив про них Державне бюро розслідувань. Співробітники ДБР зафіксували передачу незаконної винагороди й почали кримінальне провадження за фактом шахрайства у великих розмірах. Але під варту фігуранта брати не стали — все ж депутат, і постійне місце проживання має, і характеристики позитивні.

А «позитивному» тільки цього й треба було. Він обрав собі наступного «клієнта» — бізнесмена з рідного Скадовська. Й запропонував йому допомогти із зняттям арешту з нерухомості. Та не задарма, а за 27 тисяч у зелених купюрах, повідомили в Офісі Генерального прокурора України. І знову беруть обранця «під білі рученята». Тільки тепер уже на місці працює бригада Головного слідчого управління Національної поліції. Готове й друге кримінальне провадження — тепер за вимагання.

Та можливо, такої плями на репутації органу місцевого самоврядування й не було б, якби такому затятому мисливцю за грошовими знаками туди просто закрили дорогу. Адже підстави були, і неабиякі. Ще в жовтні 2013 року наш герой, котрий на той момент нещодавно звільнився з керівної посади у Скадовській райдержадміністрації, виступив посередником між двома депутатами Лазурненської селищної ради та підприємцями, котрі сплатили їм за сприяння в оформленні семи земельних ділянок на узбережжі Чорного моря 90 тисяч доларів США. Екс-чиновнику дісталося 330 тисяч гривень, з яких тридцять тисяч він перерахував як відшкодування кредиту на машину. А торбину ще з 300 тисячами гривень турботлива дружина викинула з хати у сусідній двір, коли чоловіка прийшли затримувати.

Це до речі, також не розкриття таємниці слідства, а лише дані з відкритих джерел — непряме цитування повідомлення прес-служби тодішнього управління МВС у Херсонській області. І вісім років тому його тільки лінивий не цитував: адже кримінальну сенсацію активно тиражували медіа по всій Україні. Та ось відгримів медійний ажіотаж, резонансна справа якимось чином закінчилася пшиком. А цілком обізнані в тому, хто є хто, скадовчани обрали одіозного земляка до регіонального парламенту. І на кого їм насправді тепер нарікати, окрім самих себе? Адже бачили очі, що купували — їжте, хоч повилазьте!

Обранець поганий — електорат хороший?

Показово, що і керівники Херсонської облради, і інші депутати не поспішають публічно висловлювати своє ставлення до резонансних оборудок свого колеги. Але ті, хто має мужність коментувати ситуацію журналістам, також нагадують: може, депутат і поганий, та його обирали люди.

Цитата

Голова депутатської фракції партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» в облраді (до неї, до речі, належить і нещодавно призначений голова Херсонської облдержадміністрації Геннадій Лагута) Олександр Книга висловився так: «Про затримання депутата під час передачі йому грошей я дізнався з Інтернету, щойно приїхавши зі службового відрядження. Така вихватка для мене особисто була як грім серед ясного неба. Зібрали засідання фракції, обговорили все й погодилися, що він має вийти з фракції, щоб не кидав на неї тінь. На сесії ставитимемо питання радикально. Але зауважте, що не я формував список кандидатів у депутати, а виборчий штаб партії. Та й скадовчани мали б знали, кого обирають у своєму окрузі».

Голова замовив депутата

Та як не прикро, а депутат із реноме, обтяженим звинуваченнями у вимаганні та шахрайстві, далеко не єдиний на Херсонщині. Є й інші, хто не втомлюється вражати спантеличений електорат навдивовижу оригінальним баченням своєї відповідальної місії. У тепер уже колишньому Каланчацькому районі Херсонщини голова колишньої Червоночабанської сільської ради ще 2011 року попався на хабарі у 9 тисяч доларів США. Так би мовити «премії» за обіцянку посприяти знайомому із оформленням земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. Справа, як це часто в нас буває, тяглася аж три роки. І от 2014-го Апеляційний суд Херсонщини виносить вирок — три роки позбавлення волі. Після чого засудженого... звільняють по амністії. Все по закону!

Потім такого видатного керівника, природно, знову обирають головою, тільки вже іншої територіальної громади. А він знову вдячно ошелешує такий марновірний електорат черговим «подвигом». За інформацією прес-служби прокуратури Одеської області, цього голову затримали під час передачі виконавцю злочину 65 тисяч гривень і 2500 доларів США. За що ж саме він таких грошей не пошкодував?

Цитата

З повідомлення тієї ж прес-служби: замовник, «...будучи у неприязних стосунках із депутатом цієї ради, підшукав особу, котра на його замовлення повинна була спричинити шкоду здоров’ю потерпілого за грошову винагороду у сумі 7 тисяч доларів США... Виконавець злочину повинен був завдати керівнику фермерського господарства тяжкі тілесні ушкодження, які призвели б до інвалідності потерпілого».

Тепер обвинувальний акт стосовно голови розглядає суд, а земляки збирають підписи під листами на його захист. Він же хороший, то його вороги підставили! Але простежується вже знайома закономірність: високопосадовець скоює злочин, відбувається «легким переляком». Далі через високу толерантність співгромадян до корупції знову отримує від них повноваження очільника громади. І знову влипає у кримінал. Хоч би який вирок не виніс суд, громада тепер «обезголовлена». А на користь їй це піти не може. Тож замість зводити бар’єр між здоровими силами та корупціонерами, суспільство себе ж і карає. Чи довго так триватиме?

Херсонська область.