Саме так має працювати система охорони здоров’я країни. Те, що для цього зроблено і як нинішнього року фінансуватиметься медична галузь краю, голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк та заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Ткачук обговорили з керівником Національної служби здоров’я Наталією Гусак, яка відвідала область.

Керівниця НСЗУ розповіла, що загалом програма медичних гарантій передбачає 38 пакетів послуг. Її бюджет цього року збільшився на 34 мільярди гривень та становить понад 157 мільярдів гривень. Серед пріоритетів — лікування інсульту та інфаркту, дослідження для раннього виявлення онкології, медична допомога породіллям та новонародженим у складних випадках. Усі ці тенденції мають бути відчутні і на Хмельниччині.

Торік заклади охорони здоров’я області отримали від НСЗУ майже 4,5 мільярда гривень. Відповідні суми передбачаються й на нинішній рік.

Допомогу галузі надаватимуть обласний та місцеві бюджети, оскільки саме місцева влада відповідає за оплату енергоносіїв та комунальні платежі. Зокрема, облрада виділила нинішнього року на фінансування галузі медицини понад 360 мільйонів гривень з обласного бюджету. Відповідні суми передбачено і в бюджетах територіальних громад.

Під час зустрічі зазначалося, що вже другий рік поспіль в області успішно реалізується програма розвитку та підтримки комунальних закладів охорони здоров’я обласної ради та програма централізованого забезпечення медичних закладів медичним обладнанням, медикаментами та виробами медичного призначення. Завдяки їм з обласного бюджету виділяються додаткові кошти для комунальних медичних установ.

— В управлінні обласної ради перебуває понад сотня комунальних об’єктів, і третина з них — це заклади охорони здоров’я. Облрада приділяє особливу увагу добору кадрів, стежить, щоб всі головні лікарі були кваліфікованими та ефективними управлінцями, — зазначила Віолета Лабазюк. — Для депутатів обласної ради важливо надати всім закладам належну фінансову підтримку, щоб вони мали змогу надавати якісні послуги.

Як це відбувається на практиці, Наталія Гусак мала змогу побачити, побувавши в кількох медичних установах — Хмельницькій інфекційній лікарні, Хмельницькому обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом та Хмельницькій міській лікарні.

Спілкуючись із керівниками медичних установ, голова НСЗУ звернула увагу колег на таке актуальне питання, як робота електронної інформаційної системи охорони здоров’я. Говорили також про те, чи відповідають знання та кваліфікація медичного персоналу сучасним вимогам. Порушували теми матеріальної забезпеченості закладів та раціонального використання медикаментів. Обговорили оптимальний обсяг пацієнтів на одного лікаря за кількістю підписаних декларацій, готовність до третьої хвилі коронавірусної хвороби тощо. Н. Гусак закликала хмельницьких фахівців долучатись до експертних груп й обговорювати стратегічний план розвитку системи охорони здоров’я країни.

Хмельницька область.