В інтерв’ю російському телевізійному пропагандисту Володимиру Соловйову він запевняє, що «війна з Україною триватиме максимум три-чотири дні — там не буде з ким воювати».

У Росії частина прокремлівських експертів теж запевняють, що війна з Україною може тривати від 10 хвилин до кількох годин. Це твердження з арсеналу інструментів для інформаційно-психологічних операцій — їх використовують для залякування противника. Та коли до них долучається правитель Білорусі, промовчати не можна.

У Москві гарячі голови охолодив російський полковник Михайло Ходаренок, колишній начальник групи Першого оперативного управління Генерального штабу РФ. Він нагадав забуту фразу міністра оборони Павла Грачова про «один десантно-парашутний полк, який за дві години мав вирішити всі питання в Чечні». Чим закінчилася затяжна і ганебна перша чеченська війна — росіяни ще не забули.

Прогноз військового аналітика не вписується в канву кремлівської пропаганди, бо, на його думку, ніякого українського бліцкригу не буде. Висловлювання деяких експертів типу «Російська армія розгромить більшу частину підрозділів ЗСУ за 30—40 хвилин» не мають серйозних підстав. І збройний конфлікт з Україною нині в корені не відповідає національним інтересам Росії. Тому деяким перезбудженим російським експертам про свої шапкозакидальні фантазії найкраще забути. Про це Михайло Ходаренок написав на початку лютого в «Независимой газете» у своєму незалежному воєнному огляді.

Він нагадав, що багатомільйонна Радянська армія та сталінський НКВС воювали з підпіллям у Західній Україні понад десять років. А зараз вся Україна може піти в партизани, і ці формування можуть почати діяти і на території Росії.

Навіть масових вогневих ударів та авіації недостатньо, щоб стерти з лиця землі країну з розміром Франції та населенням 40 мільйонів.

«Розраховувати лише одним таким ударом знищити збройні сили цілої держави означає виявити в ході планування та ведення бойових дій просто неприборканий оптимізм... Запаси перспективної та високоточної зброї у ЗС РФ не носять якогось безмежного характеру. Гіперзвукових ракет типу «Циклон» поки що немає на озброєнні. А кількість «Калібрів» (крилатих ракет морського базування), «Кинжалів», Х-101 (крилатих ракет повітряного базування) та ракет до «Іскандерів» у найкращому випадку вимірюється сотнями», — нагадує полковник Михайло Ходаренок.

Щодо домінування у повітрі, аналітик радить згадати про бої в Афганістані та Чечні, які не мали жодних літаків, але боротьба там тривала роками і коштувала великої крові та жертв. А в Україні є хоч якась авіація, а що таке українські зенітні комплекси — росіяни відчули під час війни в Грузії. Після першого дня ведення бойових дій керівництво російських ВПС перебувало у відвертому шоці.

Cподівання на те, що російські війська зустрічатимуть з квітами, на думку військового аналітика, свідчать, що події на південному сході України 2014 року нічого не навчили. Навіть російськомовне населення подібних задумів не підтримало. Проект «Новоросія» непомітно і тихо помер.

Ще одна новина з Білорусі. Поклонів її правителя до Кремля, запевнень, що він зробить все, що скаже Путін, виявилося замало. Правитель Білорусі готується відправити в Сирію 200 білоруських військових для надання «гуманітарної допомоги». Вони носитимуть зброю і підпорядковуватимуться російському командуванню. Цей проект щойно схвалив глава російського уряду Михайло Мішустін.

Довідково

Михайло Ходаренок народився в 1954 році в Таллінні. Закінчив Мінське вище інженерне зенітно-ракетне училище. Служив у військах Протиповітряної оборони. У 1986 році закінчив Військову академію ППО. Командував зенітним ракетним полком С-200. У 1996 —1998 роках навчався у Військовій академії Генерального штабу ЗС РФ. Обіймав посаду начальника групи 1-го управління Головного оперативного управління Генерального штабу РФ.

Після звільнення у запас працював військовим оглядачем низки видань. На початку лютого в «Независимой газете» у незалежному воєнному огляді «Прогнози кровожерливих політологів» військовий аналітик, далекий від політики, пояснив, чому не буде швидкої війни з Україною.