За результатами роботи комісія МВС, яка була створена для розслідування стрілянини у Дніпрі на території заводу «Південмаш» у частині № 3021 Національної гвардії 27 січня, унаслідок чого загинуло четверо військовослужбовців і одна цивільна жінка, ще п’ятеро осіб дістали поранення, перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін зробив попередні висновки. Він повідомив про них на своїй сторінці у Фейсбуці.

Зокрема, за словами Єніна, на основі проведеного анкетування особового складу частини Нацгвардії (ще до початку ґрунтовного аналізу анкет) виявлено факти позастатутних відносин. Отримані матеріали будуть скеровані найближчими днями до ДБР. Саме ДБР у рамках досудового розслідування має з’ясувати мотиви цього зухвалого розстрілу, скоєного з автоматичної зброї строковиком Артемієм Рябчуком, який служив у частині № 3021 НГУ. Напередодні його адвокат Таміла Ульянова повідомила, що її підзахисний відмовився від попередніх свідчень. Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили дніпровському стрілку про підозру у вбивстві, дезертирстві та викраденні зброї. За скоєне 20-річному солдату загрожує довічне ув’язнення.

У свою чергу перший заступник міністра МВС зазначив, що виявлені факти позастатутних відносин не свідчать про мотиви розстрілу, які досі невідомі. Крім того, наголосив Євген Єнін, комісія виявила порушення порядку та організації несення служби, що і призвело до трагедії.

«Порушено порядок доступу до кімнати для зберігання зброї. Зафіксовано відсутність контролю за замиканням ставниці для зброї, яка мала б бути належно замкнута. Також викликає питання якість інструктажу перед вступом до наряду і нехтування медичним забезпеченням військовослужбовців — низка медикаментів в аптечці була відсутня», — зауважив перший заступник очільника МВС.

Також Єнін додав, що госпіталізовані військовослужбовці одужують, «частину з них вже виписано з реанімації». Раніше у коментарі одному з телеканалів один із поранених контрактників Нацгвардії висловив думку про те, що Рябчук під час скоєння злочину вправно поводився зі зброєю і не був схожий на початківця. До речі, серед версій мотиву масового розстрілу розглядається й версія про деверсію...

ДБР зареєструвало також кримінальне провадження щодо службової недбалості керівництва Нацгвардії. Як вважають у бюро, посадовці Головного управління НГУ «в умовах особливого періоду недбало ставилися до військової служби при організації заходів з охорони важливих державних об’єктів, об’єктів критичної інфраструктури, органів держвлади».