«Ми переконані, що добитися деескалації ситуації навколо України можна дуже швидко. Для цього треба припинити постачання озброєння Україні, відкликати з її території західних радників, інструкторів. Припинити спільні навчання ЗСУ та країн НАТО, а також вивести все раніше поставлене Києву озброєння за межі української території», — заявила у середу офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова.

Невже Москву налякали спільні командно-штабні навчання ЗСУ «Заметіль-2022», під час яких відпрацьовують бойове застосування протитанкових ракетних комплексів, отриманих з Великої Британії та США, а також турецьких безпілотників «Байрактар»?

Вразило те, що на останньому брифінгу в МЗС РФ змінилася тональність розмов навколо України — нема вже войовничої агресії. Київ миролюбно закликають повернутися до нейтрального позаблокового статусу.

Тільки Марія Захарова забула сказати про 97 російських тактичних груп біля кордонів України. За оцінками військових експертів, на кордоні зосереджено майже 60 відсотків усієї боєздатної російської армії з «Іскандерами», С-300, С-400 і системами радіоелектронного захисту. Якщо ще згадати про кораблі в Чорному морі, росгвардію та маневри в Білорусі, то офіційний представник МЗС лукавила, ніби когось хвилюють навчання українських військових.

Річ зовсім в іншому, і про це обмовився Володимир Путін під час зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном. Усе впирається в Крим.

«Якщо Україна буде в НАТО і військовим шляхом повертатиме собі Крим, європейські країни автоматично будуть втягнуті у військовий конфлікт», — заявив російський лідер.

Європейські країни вважають Крим частиною України. Питання його повернення поставатиме на порядку денному, доки існуватиме Україна.

Володимир Путін, очевидно, забув, що він не веде закриті переговори з Еммануелем Макроном, а на брифінгу промовляє до багатомільйонної аудиторії, і розповів про свій найстрашніший жах — рано чи пізно Україна захоче повернути вкрадений Крим.

І Росія все робить, щоб вирватися з кримської пастки, в яку сама себе загнала. Для цього Кремль намагається розколоти ЄС, дає дешевий газ Угорщині, задобрює Китай, терпить білоруського васала. Володимир Путін терпить, що на переговорах з Китаєм йому відведено роль молодшого брата. Лідер цієї країни навіть йому руки не подав і тримав на далекій відстані від себе. Не допомогли навіть підтримка Пекіна у питаннях Тайваню, постачання газу на 10 млрд доларів США, торговельні відносини на 200 млрд доларів США.

Російський лідер не отримав підтримки у боротьбі з Україною. Пекін не визнає Крим російською територією і проти силового розв’язання проблеми.

Пекін через Росію не стане сваритися із США та ЄС, бо ці країни — основні торговельні партнери Китаю. Торговельні обороти з ними становлять понад 1170 млрд доларів США.

Весь світ побачив пригніченого російського лідера на переговорах у Пекіні, особливо його сонний вигляд під час відкриття Олімпійський ігор, бо він не отримав те, по що приїхав.

Питання повернення Криму залишається відкритим — і це головний біль Росії на десятиліття. Вкрадене доведеться повертати, а все інше — похідне: військові навчання, НАТО, окупований Донбас, озброєння Україні.

Окупація Криму відсуває Росію на задвірки історії. Показовим у цьому плані був виступ митрополита Волоколамського Іларіона, керівника відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, який отримав з рук Володимира Путіна орден Олександра Невського. Він подякував лідеру Росії за підтримку гнаним у всьому світі християнам, особливо, в Африці.

«Віряни Африки з надією дивляться на Росію та її президента, на російську церкву та її патріарха. Вони виходять на вулиці з плакатами «Спасибі Путіну», — цитує слова митрополита «Комерсант».

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.