Мапа заявлених РФ зон перекриття районів Чорного та Азовського морів для ракетних та артилерійських навчань з 13.02.2022 по 19.02.2022.

За легендою відпрацьовуватимуть «різні варіанти спільних дій щодо нейтралізації загроз та стабілізації обстановки на кордонах Союзної держави Росії та Білорусі». Але дані розвідки та військові експерти не виключають, що цей контингент військ та озброєння може бути застосовано для наступу на Україну.

Одночасно загін із шести великих десантних кораблів Північного та Балтійського флотів ВМФ РФ, здійснивши перехід із Середземного до Чорного моря, прибув до окупованого Росією Севастополя для участі у військово-морських навчаннях. Раніше Міноборони Росії повідомляло про початок серії маневрів ВМФ за участю понад 140 кораблів і суден, більш як 10 тисяч військових в акваторіях морів, що прилягають до російської території, а також в «оперативно важливих районах Світового океану». А потім Росія заявила про перекриття районів Чорного та Азовського морів для ракетних та артилерійських навчань з 13 по 19 лютого. При цьому жодних коридорів для проходу торговельних суден не передбачено. Про це одним із перших повідомив керівник Інституту стратегічних чорноморських досліджень, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко на своїй сторінці у Фейсбуці, додавши, що «такого за останні вісім років не було». Він опублікував мапу (на знімку), згідно з якою Чорне море росіяни збираються перекрити до межі територіального моря України, а Азовське — від узбережжя окупованого Криму до узбережжя Краснодарського краю. На думку Клименка, анонсовані маневри дуже схожі на підготовку морської блокади українських портів. І закликав об’єднати всі зусилля на найвищому міжнародному рівні, аби цього не допустити.

Згодом МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням РФ блокувати частини акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань.

«Безпрецедентна за охопленням площа проведення маневрів фактично унеможливлює судноплавство в обох морях. Йдеться про істотне і необґрунтоване ускладнення міжнародного судноплавства, передусім торговельного, що може спричинити складні економічні та соціальні наслідки, насамперед для портів України.

Подібні агресивні дії Російської Федерації як частина її гібридної війни проти України є неприпустимими. Вони демонструють неприкриту зневагу до норм і принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН, резолюцій Генеральної асамблеї ООН та Конвенції ООН з морського права», — йдеться у заяві МЗС.

Згодом командування Військово-Морських сил ЗСУ фактично підтримало заяву МЗС і запевнило: ВМС України готові до розвитку будь-яких сценаріїв та провокацій, захисту країни з морського напрямку. А міністр оборони Олексій Резніков назвав дії РФ під виглядом навчань «тактикою повзучої окупації моря, яку вони використовують давно». І наголосив на очікуванні спільної реакції світу на цю ситуацію.

Тим часом, за даними Моніторингової групи BlackSeaNews та Інституту стратегічних чорноморських досліджень, найближчими днями Росія може забрати свої ракетні кораблі з Тартуса (Сирія) і направити їх у Середземне море. Можливо, там зберуться всі три наявні в ВМФ РФ ракетні крейсери проекту 164. Під час холодної війни їх називали «вбивцями авіаносців». Тепер їхнім завданням буде «сковувати» три ударні авіаносні групи НАТО в Середземному морі.

Аналізуючи ситуацію у своїй статті, розміщеній на сайті «НВ», Андрій Клименко зазначає, що перебування великого угруповання кораблів ВМФ РФ у Середземному морі має на меті розтягування сил НАТО, відволікання уваги від Чорного моря, де у ці дні сумарно перебуватимуть 12 великих десантних кораблів трьох флотів РФ — Чорноморського, Тихоокеанського та Північного.

За приблизними підрахунками, вони здатні взяти на борт майже 150 основних танків або до 250 бойових бронемашин і 4000 десантників. Фактично — до 2 бригад морської піхоти, підсилених танковими, механізованими й артилерійськими підрозділами.

За словами експерта, умови для десантування з таких кораблів можна знайти на Чорноморському узбережжі — від Перекопського перешийка, починаючи з узбережжя Херсонської області, й далі на захід. До того ж подібні десантні операції ймовірні і в Азовському морі — наприклад, при висадці в акваторії морських портів Маріуполя й Бердянська або на узбережжі між ними.

«Отже, ступінь ризиків за індикатором діяльності військових кораблів РФ у Середземному та Чорному морях наприкінці січня — на початку лютого 2022 року (на відміну від попереднього місяця) значно підвищилася», — підсумовує керівник Інституту стратегічних чорноморських досліджень.

Ілюстрація зі сторінки керівника організації «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрія Клименка у Фейсбуці.