Про це розповів радник прем’єр-міністра Словацької Республіки Едуард Бураш.

Ідеться про «Європейську групу територіального співробітництва між Словаччиною та Україною». До неї входитимуть Івано-Франківська, Львівська та Закарпатська області, а також Пряшівський і Кошицький край Словацької Республіки.

Нині надзвичайно актуально відчувати реальну підтримку сусідніх держав. Це стало лейтмотивом зустрічі в Івано-Франківській облдержадміністрації, куди із дружнім візитом навідалася делегація посадовців Словацької Республіки (на знімку).

«Документ містить три основні пункти: сприяння реалізації Угоди про асоціацію України з ЄС, підтримка реформ в Україні та інтеграція співпраці у прикордонних регіонах зі створенням нових форм транскордонного співробітництва», — зазначив Едуард Бураш.

З поважними гостями зустрілися голова Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук та заступник голови ОДА Віталій Ільчишин. Вони подякували високопосадовцям за візит та наголосили на важливості співпраці в різних сферах. Акцентували на успішній реалізації програми Президента України «Велике будівництво», завдяки чому покращується соціальна інфраструктура, створено умови для розвитку територіальних громад та економіки краю, міжнародного співробітництва. Під час зустрічі сторони обговорили можливі на-прями співпраці, зокрема у сфері культури, освіти та релігійного туризму.

Едуард Бураш запросив господарів зустрічі на Дні України в Кошице, що стане нагодою презентувати культурні надбання та напрацювання Івано-Франківщини щодо співпраці між двома країнами. Своєю чергою Світлана Онищук запросила іноземних гостей узяти участь у фестивалі «Карпатський простір», який заплановано на травень.

Людмила СТРАЖНИК (за інформацією прес-служби ОДА).

* * *

Міський голова Львова Андрій Садовий, радник прем’єр-міністра Словацької Республіки Едуард Бураш і представники Генерального консульства обговорили під час зустрічі питання розвитку співпраці.

«Ми знаємо, що Львів — це туристичне місто, і ми б хотіли, щоб якнайбільше словацьких туристів змогли побачити його красу. Крім того, хочемо показувати наші міста українцям, львів’янам. Наші країни є сусідами, тому ми хочемо розвивати співпрацю з вами», — за-значив Едуард Бураш.

У свою чергу Андрій Садовий наголосив, що Львів завжди відкритий до дружби між містами та країнами, тому радо підтримає будь-які пропозиції. Окрім туристичного напряму, міський голова Львова запропонував обдумати співробітництво у сферах бізнесу та культури.

«Нині нас цікавить кластер автомобілебудування, зокрема електромобілів, а ми знаємо, що Словаччина має відповідні виробництва. Це важливо, адже цей напрям має великі перспективи розвитку наступними роками. Також ми завжди хочемо розвивати культуру, мистецтво, тому раді проводити культурні обміни між нашими країнами», — сказав міський голова Львова.

Олена КОВАЛЬСЬКА.

Фото прес-служби Івано-Франківської ОДА.