Там же ННЦ «Інститут землеробства НААН» і Дослідне господарство «Чабани» — експериментально-виробнича база для проведення досліджень, випробувань і доопрацювання наукових розробок. Державний акт на право постійного користування землею площею 330,92 гектара було передано господарству ще у 2003 році Києво-Святошинською райдержадміністрацією для проведення науково-дослідних робіт.

Як завжди буває у природі і господарській діяльності, є землі унікальні, просто хороші та ділянки непридатні для наукової роботи. Такі землі ще називаються неперспективними.

Тож ще у 2013 році при розгляді низки листів, зокрема від Національного наукового центру «Інтитут землеробства НААН» та СБУ щодо добровільної відмови від права постійного користування частиною земельної ділянки ДП «ДГ «Чабани» розміром 15,12 гектара, Президія НААН погодила таку добровільну відмову. Оскільки ця земельна ділянка, за висновками фахівців, не мала жодної цінності для наукової роботи. Землю не використовували у господарський діяльності через її непридатність для цього. Тодішнє рішення Президії було колегіальним і нелегким, адже потребувало вивчення всіх аспектів такої відмови, щоб не порушити інтереси ані НААН, ані держави.

І тут не зайвим буде нагадати, якими безальтернативними у часи Януковича були «клопотання» чи «прохання» СБУ, що само по собі чинило неабиякий тиск на членів Президії НААН. Та кого це цікавить тепер.

Бо вже далеко після зміни влади детективи НАБУ порушили кримінальне провадження за цим фактом, стверджуючи, що службові особи ГУ Держгеокадастру у Київській області, СБУ та НААН, діючи за попередньою змовою, передали цю земельну ділянку ДП «ДГ «Чабани» у приватну власність.

Але ж до чого тут Президія, якщо у результаті тодішнього її рішення згадана ділянка жодним чином не вибувала з державної власності?

Тобто у результаті згаданих правочинів НААН земельна ділянка аж ніяк не перейшла у руки якихось приватних осіб, а була віддана у фонд земель запасу сільськогосподарського призначення державної власності у межах Гатненської сільської ради Києво-Святошинського району.

А це означає, що посадові особи НААН у подальшому не мали жодних повноважень та впливу на осіб, які надалі розпоряджалися земельною ділянкою. І тим більше були позбавлені можливості особисто чи опосередковано нею заволодіти. Ось така фабула.

«Таке враження, що детектив, котрий ініціював провадження, діяв за «принципом блендера», змішуючи в одну купу весь фактажний масив, який зміг натягнути у свою доповідну записку незалежно від того, є там склад злочину, чи ні. Бо виходячи з уже сказаного вище, якась роль Президії НААН полягає лише у незапереченні можливої добровільної відмови від користування земельною ділянкою. До того ж після її ретельного обстеження і виявлення змін на гірше у якості ґрунтів, а отже, відсутності її наукової цінності для дослідів у подальшому. Тим більше, що з 2011 по 2013 роки ця земля взагалі не оброблялася.

Тобто жодним чином ця ділянка не є особливо цінною, має другу категорію, а отже, не потребувала дозволу Кабінету Міністрів для відмови у користуванні нею НААН», — розповідає адвокат Олександр Липчей, який захищає науковців у суді.

Про слабкість аргументів звинувачення свідчить і часте непевне супровідне формулювання детективів: «за невстановлених досудовим слідством обставин» або ж «більш точний час і місце не встановлені». У народі це називають — шити справу білими нитками.

Такою є преамбула до того, що вже 04.07.2017 року НАБУ за власною ініціативою розпочинає проти деяких посадових осіб, у тому числі з НААН, кримінальне провадження № 52017000000000245.

Підставою стала довідка детектива, де зазначається, що службові особи Національної академії аграрних наук прийняли рішення, на підставі яких з державної власності незаконно передано у власність громадян особливо цінні землі площею вже понад 100 гектарів!

Чому 15,12 гектара раптом розрослися до 100? Пояснення просте, бо саме від таких значних обсягів настає юрисдикція антикорупційної прокуратури, яка покликана займатися масштабними розкраданнями та корупційними виявами у великих розмірах.

Схоже, саме тому довідка детектива охоплює вже період з 2008 по 2017 роки, оскільки потрібно було набрати об’єм критичної маси для відкриття провадження.

За результатами досудового розслідування тільки за одним епізодом з цієї довідки у березні 2019 було повідомлено про підозру дев’ятьом особам, серед яких: колишній працівник СБУ, дві службові особи Держгеокадастру у Київській області та шість службових осіб НААН України. Обвинувальний акт скеровано до Вищого антикорупційного суду України ще у грудні 2019 року. Нині вже 2022-й, а судовий розгляд перебуває на стадії дослідження письмових доказів сторони обвинувачення.

Цих дев’ятьох осіб обвинувачують у тому, що вони за попередньою змовою, у період з 10.09.2013 року по 26.09.2014 року, умисно, з корисливих мотивів, шляхом зловживання своїм службовим становищем вчинили заволодіння 138 земельними ділянками загальною площею 13,2564 гектара, розміщеними на території Гатненської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області. Які були сформовані внаслідок вилучення 15,12 гектара особливо цінної землі ДП «ДГ «Чабани».

А далі формулювання стають ще цікавішими. Бо йдеться про те, що з причин, які не залежали від їх волі, зазначені посадовці «не вчинили усіх дій, які вважали необхідними для доведення злочину до кінця! Оскільки, за невстановлених слідством обставин, право приватної власності на 6 земельних ділянок із 144 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно зареєстроване не було».

«Люди обвинувачуються у тому, що, «діючи за попередньою змовою, у період з 10.09.2013 року по 11.03.2014 року, вчинили незакінчений замах на організацію заволодіння 6 земельними ділянками загальною площею 0,581 гектара, розміщеними на території Гатненської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, сформованими внаслідок вилучення 15,12 гектара особливо цінної землі ДП «ДГ «Чабани», ринкова вартість яких на момент формування становила 1 436 000,00 гривень, на користь третіх осіб, чим завдали збитків державі в особі Кабінету Міністрів України на цю суму».

Зверніть увагу на ці цифри! Тобто одна така земельна ділянка, за версією НАБУ та САП, серед поля, без будь-яких комунікацій, на околиці населеного пункту, забур’янена, станом на 2014 рік вартувала приблизно 20 000 доларів США, а 144 земельні ділянки — майже 2,9 мільйона доларів США!» — зазначає адвокат.

Якщо б такі ціни були реальністю, українці були би найбагатшою нацією у світі! Але і це ще не всі неузгодження, які спливли при розгляді справи у судовій залі.

«Тепер про недоведену змову. Бо абсурдність звинувачення саме полягає у тому, що між собою вказані вище особи з різних установ (обвинувачені) познайомилися лише під час отримання повідомлень про підозру. Більше того, за наявного обвинувачення у заволодінні землею жодних відомостей щодо отримання ними або їхніми близькими родичами цих земельних ділянок нема.

Іншими словами, сьогодні ці земельні ділянки перебувають у власності громадян, проте жодних претензій саме до них сторона обвинувачення чомусь не має!
Вони не є підозрюваними, їм не заявлено позовів щодо повернення цих земельних ділянок у власність держави. Хоча 1 мільйон гривень буцімто завданої шкоди у сторони обвинувачення перетворився на 40 мільйонів саме на цьому етапі.

Бо замість вартості ділянки сільгосппризначення у розмірі 15,12 гектара, яка вибула з державної власності, порахували вартість 144 земельних ділянок за цільовим призначенням — для садівництва. А що було б, якби ці землі перевели у категорію «під забудову»? Завдана шкода була би 400 мільйонів? Абсурд», — обурюється задіяний у процесі адвокат Олександр Липчей.

Є ще один дуже цікавий і маніпулятивний факт. Після того, як стосовно 9 осіб розпочався судовий процес у ВАКС, у цьому кримінальному провадженні за тими само обставинами та однаковою кваліфікацією було повідомлено про підозру ще 5 особам, які належать до керівної ланки НААН та її інститутів.

«Таким чином, склад «злочинного угрупування» був розширений зарядженими на гігантоманію антикорупційними детективами до 14 осіб. Але дивним чином невдовзі провадження стосовно цих 5 осіб закрили. Напевно тому, що довести змову у 2013 році з позицій 2017 року — неможливо. Хоча, використовуючи «творчий підхід», якого у цій справі багато, таку змову можна приписати будь-кому і будь за що, що й було зроблено працівниками НАБУ та САП», — каже адвокат.

Як і видавати бажане за дійсне у визначенні статусу цих 15,12 гектара, які обвинувачення класифікує як особливо цінні землі, продовжує він.

Але ж у п. в ч. 1 ст. 150 ЗКУ сказано про те, що «до особливо цінних земель відносяться землі дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів». Крім того, слід зазначити, що в Україні немає реєстру особливо цінних земель та відсутній порядок їх зарахування до такої категорії. А користувачем земельної ділянки була не науково-дослідна установа, а державне підприємство, що вже автоматично має виключати особливу цінність.

«І що найголовніше — Кабінет Міністрів України, який сторона обвинувачення визнала власником цих земель, увага (!) відмовився бути потерпілим у цьому кримінальному провадженні!

Але чи мають працювати солідні антикорупційні органи — НАБУ та САП у такий спосіб, використовуючи недоліки та прогалини у законодавстві, для надання подіям злочинного забарвлення?

Також потрібно звернути увагу і на те, що при розлогій первинній доповідній записці детектива, у якій набиралася критична маса для порушення кримінального провадження антикорупційними органами, тільки цей епізод був розслідуваний. Інші ж так і залишилися інформацією у ній», — зазначає адвокат.

Причину такої вибірковості з креном у бік керівництва НААН можна пояснити хіба що пошуком важелів впливу на нього та академію загалом. Напрошується цей висновок саме з огляду на алогічність усього досудового розслідування та звинувачень.

Особиста ж репутація людей, яких звинувачують у такий спосіб, а це професори та академіки з міжнародним рейтингом, суд, схоже, не особливо цікавить. Як і небезпека можливої дискредитації всієї НААН та її доброго імені серед вітчизняних і закордонних колег.

«Цікавими є і «гачки», які використали САП та НАБУ у цій справі. Перше — болючу для суспільства тему землі. Друге — штучну натягнутість вартості ділянки до 40 мільйонів гривень задля надання більшої гучності. Третє — інформацію про те, що злочин скоїла велика група осіб з різних державних органів. Четверте — що неперевершені антикорупційні детективи спромоглися розкрити злочин, буцімто скоєний ще у 2013 році. П’яте — класифікацію ділянки, на якій насправді були технічні майданчики та силосні ями без жодної наукової цінності, як унікальні наукові землі», — каже захисник Олександр Липчей.

Усі ці припущення, схоже, підтверджує ще один факт — зухвале рейдерське захоплення іншої ділянки з реально цінними науковими землями всесвітньо відомого демонстраційного полігона НААН у тих само Чабанах на повороті на Гатне, безпосередньо на одеській трасі.

Нині там уже зведений багатоповерховий літерою «П» будинок з адресою вулиця Оптимістична, 1 (на знімку). Забудовник за масштабним проектом продає квартири у понад восьми вже готових під’їздах за вартістю 22 000—37 000 гривень квадратний метр. Конкретно до нього претензій може і не виникати, оскільки він міг придбати ділянку під забудову в абсолютно законний спосіб уже у тих, хто провернув цю оборудку.

Проте рейдерське захоплення цієї насправді елітної наукової землі розпочиналося за класикою жанру — із забивання кілків, встановлення загорож, привезення «тітушок», погроз та силового тиску на працівників інституту.

І що цікаво, на численні листи до усіх без винятку правоохоронних структур керівництво Інтистуту НААН та самої академії жодної реакції від них не дочекалися. Землю брутально захопили.

Більше того, на численні сигнали про необхідність розслідувати злочини, пов’язані з вилученням земель наукового полігона органами місцевого самоврядування, у явно незаконний спосіб в інтересах забудовників, і саме НАБУ надало відповідь, що вказані злочини перебувають поза межами їхньої компетенції. «Завданням Національного антикорупційного бюро України є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці... Розгляд питань, порушених у вказаному зверненні, не належить до компетенції Національного антикорупційного бюро України», — сказано у відповіді антикорупційного органу.

Тобто там, де спрацювали рейдери, які безцеремонно захопили особливо цінні наукові землі дослідного полігона під будівництво величезної багатоповерхівки, компетенція НАБУ не настала, а у ситуації з іншою ділянкою, не цікавою для забудовників та рейдерів, сумнівна доказова база згодилася і потрібна компетенція не забарилася. Бо, схоже, детективи натягували та дописували суми буцімто завданих збитків саме для того, щоб не позичати на суді очі у Сірка.

Ось такі подвійні стандарти.

Хто провернув таку оборудку, загарбавши землі академії, достеменно поки що невідомо. Але судовий процес і переслідування науковців дедалі більше схиляє цих людей до думки про таку собі димову завісу задля відволікання уваги суспільства від ошатної багатоповерхівки на 12 під’їздів.

Ой яким незайвим був би аналіз переліку нинішніх власників квартир у будинку на вулиці Оптимістичній, 1, у Чабанах...

Фото з сайту ЛУН.

Повний текст статті можна прочитати тут