Звістка про те, що відомого в Україні вченого, громадського діяча, керівника потужної виробничої агрофірми Анатолія Пешка нагородили орденом Христа Спасителя стала абсолютно логічною і адекватною реакцією українського суспільства на подвижницьку діяльність та звитяжну працю академіка Анатолія Пешка. Слід зауважити, що життєва стежка Анатолія Володимировича була увінчана чималою кількістю високих державних відзнак. Ще більше успіхів та заслуг Анатолій Пешко мав у сфері наукової діяльності, де його експертна думка, глибоко та всебічно аргументовані висновки часто слугували орієнтирами та передували знаковим науковим відкриттям. При цьому академік А. В. Пешко ніколи не забував про тих, кому найважче і хто не завжди може відчути батьківську ласку, материнську любов і затишок рідної оселі. Він відчував і відчуває постійне бажання допомагати дітям-сиротам, але й не оминає можливості допомогти геріатричним закладам, де доживають віку літні люди. І саме тому його дуже добре знають і щиро люблять в одному з дитячих інтернатів його рідного міста Коростишева, що на Житомирщині, у Житомирському обласному будинку маляти, у найбільшому на Житомирщині геріатричному пансіонаті.

У ті часи, коли в Україні вирують суспільні пристрасті, коли упродовж років киплять політичні баталії, заклик до порозуміння та компромісів, який лунає від теперішнього голови найбільшого в Україні громадського об’єднання «Народна рада» Анатолія Пешка, звучить як клич із вуст беззаперечного морального авторитета. Саме за заслуги і невтомну діяльність у сфері пошуку суспільного компромісу, національного єднання, у справі відродження духовності українського суспільства, а також у намаганні утвердження в Україні помісної православної церкви Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет нагородив академіка Анатолія Пешка високою відзнакою — орденом Христа Спасителя. Слід зауважити, що подібна відзнака у житті А. В. Пешка є не лише заслуженою, а й глибоко символічною, адже упродовж багатьох років Анатолій Пешко, як вчений, як успішний підприємець-виробничник і особливо — як громадський діяч, постійно і систематично підставляв плече допомоги і простягав руку порятунку сотням і тисячам своїх співвітчизників.

Звістка про нагородження орденом Христа Спасителя неабияк схвилювала Анатолія Пешка. Як доброчесний громадянин своєї держави, як вірний син свого народу і як невтомний слуга своєї рідної землі академік А. В. Пешко щиро вдячний настоятелям УПЦ КП і Патріарху Філарету. Як завжди й у всьому, Анатолій Володимирович — переконаний життєлюб і оптиміст. З такими людьми Україна однозначно приречена на успіх і на перемогу.

Раїса НЕДАШКІВСЬКА, народна артистка України, акторка театру та кіно, громадський діяч.