Вже кілька років для них працює соціальне таксі, яке фінансується із бюджету міста.

Його послугами минулого року скористалося майже чотири тисячі дніпрян. Їздять переважно до аптек, лікарень, лікувально-профілактичних, лікувально-санаторних установ, органів соцзахисту, органів управління соціального захисту, органів виконавчої влади, фінансових установ.

«Звичайні таксі не завжди беруть людей на інвалідних візках. Моїй дочці вже 26 років. Виїжджаємо щотижня на заходи, у кіно, на майстер-класи, влітку до лісу на шашлики. Також користуємося соцтаксі, щоб виїхати до лікарні, до санаторію. Дуже зручно: телефонуєш, заздалегідь замовляєш соціальне таксі та чітко розумієш, що за тобою вчасно приїдуть. Водії знають майже всіх, до кого треба їхати, знають усі дороги між будинками», — каже Наталія Ципура, мати дівчини з інвалідністю.

Сьогодні на обліку перебувають майже 700 осіб, які мають право користуватися послугою. Щоденно один водій може обслужити від трьох до п’яти таких клієнтів. Усі разом вони роблять приблизно 24 виїзди за місцем проживання. Цього року очікується збільшення кількості рейсів за рахунок розширення автопарку.

Так, днями до міського центру соціальної допомоги, який надає цю послугу, надійшов черговий автомобіль. Він обладнаний складною алюмінієвою рампою, п’ятиточковою системою фіксації інвалідного візка під час руху автомобіля, автономним обігрівачем. Влітку салон охолоджує кондиціонер. І тепер на підприємстві працюють два спеціалізовані автобуси БАЗ та чотири мікроавтобуси.

«Утримуємо позитивну тенденцію, купуючи щороку по одному автомобілю. Нову машину спеціалізовано, переобладнано для перевезення осіб з інвалідністю, які переміщуються за допомогою інвалідного візка або інших засобів реабілітації. Є й додаткові сидіння для їхніх супроводжуючих», — розповів директор центру Максим Єрьоменко.

Дніпро.