Його стіна, як написав на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат України, співголова МФО «Кримська платформа» у парламенті Рустем Умєров, «тріснула під час непрофесійної «реставрації» окупаційної влади» (на знімку). Він додає: «На жаль, це далеко не єдина та не остання річ, яка постраждала та постраждає в окупації. Окупантам байдуже на культурні, гуманітарні та екологічні проблеми на півострові. Росія перетворила окупований Крим на велику військову базу. І з наслідками цих дій Україна після деокупації боротиметься роками».

Стіна тріснула у світському корпусі (нині це адміністративна будівля) Хан-сараю, розташованому при вході до палацу. Окупаційна «адміністрація» пояснює появу тріщини помилкою при проектуванні реставраційних робіт. Нібито робітники не врахували, що будівля не має фундаменту.

Делегат Курултаю кримськотатарського народу Едем Дудаков таке пояснення називає брехнею. За його словами, якби корпус не мав фундаменту, він не простояв би 300 років. Причину шпарин у стіні він вбачає у тому, що через помилки непрофесійних реставраторів, які почали роботи ще у 2017 році, бутовий фундамент розсипався під дією ерозії. Захисники історико-культурної пам’ятки наголошують, що злочинна реставрація знищує автентичність палацу та створює реальну загрозу його повного руйнування.

З проханням негайно відреагувати на факт порушення Росією міжнародного гуманітарного права на території Криму до секретаріату ЮНЕСКО звернулася омбудсмен Людмила Денісова. Вона наголосила:

«Міжнародно визнані закони і звичаї ведення війни забороняють державі-окупанту привласнювати та знищувати культурні цінності, історичні пам’ятки. Зокрема, порушуючи Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, Росія насильницькими методами нав’язує свою культурну політику на території тимчасово окупованого Криму, позбавляючи корінне населення культурного права, самобутності та традицій. Звертаюся до секретаріату ЮНЕСКО з проханням негайно відреагувати на факт порушення РФ міжнародного гуманітарного права на ТОТ Криму».

У своєму дописі на Фейсбуці Рустем Умєров також зазначив, що за час російської окупації в Криму створено низку екологічних проблем. Зокрема, на мілітаризацію, потреби сільського господарства та промисловості відкачують підземні води — прісну воду замінила солона. «Окупанти намагаються перекинути річища річок, — пише народний обранець. — Це загрожує існуванню щонайменше 7 видів унікальних риб з Червоної книги України. Каналізацію зливають у море та руйнують глибоководні скиди — раніше в Криму працювало 11 глибоководних скидів, але військові кораблі під час навчань пошкодили три з них. Тож тепер усі відходи зливають у море — бруд неподалік від пляжів видно навіть із супутників. Через вибухи снарядів під час постійних військових навчань у прибережній зоні масово гинуть риба і дельфіни. Торік у Чорному морі загинуло понад 300 дельфінів. Це дані кримського Центру реабілітації дельфінів. Щоб побудувати трасу «Таврида», окупанти вирубали 100 тисяч дерев і 116 тисяч чагарників». Він також наголосив, що в Криму всюди з’являються стихійні сміттєзвалища — лише в окупованому Севастополі активісти налічили понад 1500 таких звалищ. Це, зокрема, наслідок насильницького переселення великої кількості людей з материкової Росії до окупованого Криму.

«Рішення цієї проблеми єдине — деокупація та реінтеграція Криму», — підсумував народний депутат.

Фото з відкритих джерел.