Йдеться про законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» та деяких інших законодавчих актів щодо основних засад розвитку туризму» (№ 4162), який опрацьовується до другого читання.

Туризм в Україні є невід’ємною складовою економічного розвитку, наголошують автори законодавчої ініціативи, серед яких народні депутати Дмитро Нальотов, Євгенія Кравчук та Ірина Констанкевич, тож ця галузь потребує системного осучаснення норм у сфері туристичної діяльності, безпеки туризму, його розвитку та популяризації, формування позитивного іміджу країни. Тож ухвалений ще у 1995 році Закон «Про туризм» не відповідає сучасним реаліям та потребує внесення комплексних змін, які б забезпечували інтереси та сучасні потреби суспільства, враховували міжнародний досвід, світові тенденції розвитку туризму та відповідали запиту суб’єктів туристичної діяльності.

Основна мета законопроекту — створити правове підґрунтя для сталого розвитку туризму, дієву систему взаємодії всіх учасників туристичної діяльності шляхом запровадження державної електронної інформаційної системи, яка міститиме відомості про всіх суб’єктів туристичної діяльності та інші відомості щодо організації туристичної діяльності.

«Чи не вперше за 30 років незалежності держава почала приділяти достатньо уваги українському туризму, усвідомлюючи значний ресурс, потенціал прибутковості та роль у формуванні репутації України у світі. Усі гілки влади нині працюють як єдиний механізм для того, щоб туризм в Україні розвивався», — вважає голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів, відзначаючи зусилля профільного комітету щодо підтримки ініціатив агентства та формування сприятливої законодавчої бази.

За словами заступниці голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук, цей найважливіший для туристичної галузі законопроект нині практично на фінішній прямій. «Він опрацьовується робочою групою під керівництвом Дмитра Нальотова у підкомітеті з питань туризму. До другого читання надійшло 1300 поправок, тож найближчі тижні триватиме їх розгляд у підкомітеті. Наприкінці лютого, сподіваюсь, ми зможемо розглянути проект на комітеті та вже навесні його буде підтримано парламентом і він набере чинності», — зауважила вона.

Є. Кравчук зазначила, що до новацій законопроекту також належить запровадження стратегічного планування туристичної галузі. «Туристична стратегія має узгоджуватись щонайменше на сім років. Звичайно, зі щорічними доопрацюваннями, актуальними змінами. Але це має бути середньострокове планування і стратегічні напрямки, які ми повинні розвивати», — сказала вона, додавши, що ставка робиться як на іноземного, так і на вітчизняного туриста: «Завдяки карантину українці стали більше подорожувати всередині країни, тож важливо, що одночасно з цим розвивається й інфраструктура».

Законопроект також передбачає створення місцевих фондів розвитку туризму і, що важливо, туристичний збір, який кожен турист сплачує при ночівлі в готелі чи хостелі, буде спрямовуватись в окремий фонд та використовуватися лише на потреби туризму. «Тобто кошти не будуть розчинятися в бюджеті громади. Натомість місцева влада спільно з підприємцями в сфері туризму вирішуватимуть, куди спрямовувати ці кошти: на маркетинг, закупівлю техніки для очищення пляжів тощо», — зауважила Є. Кравчук.

Також, за її словами, планується створити єдиний туристичний реєстр. До нього матимуть доступ не лише представники індустрії, а й користувачі. «Так вони зможуть, наприклад, перевірити туристичну фірму. Бо нині ми дуже часто спостерігаємо сюжети з Єгипту, Туреччини, як наші громадяни на дві-три доби застрягають в аеропортах. Тож держава має залишити за собою певний контроль, перевірку туроператорів, особливо тих, які везуть людей за кордон», — сказала вона, додавши, що в цьому контексті важливим є й той факт, що законопроектом запроваджується так звана страховка на неповернення. Тобто кожен турист, що виїжджатиме за кордон, матиме страховку, яка гарантуватиме його повернення додому в найкоротші терміни у разі, якщо туроператор не зможе виконати свої зобов’язання.

Довідково

Відповідно до законопроекту, єдиний туристичний реєстр запроваджується і ведеться з метою створення рівних можливостей на ринку туристичних послуг, забезпечення суб’єктів туристичної діяльності, державних органів та органів місцевого самоврядування, а також інших учасників цивільних відносин достовірною інформацією про суб’єктів туристичної діяльності. Право на здійснення туристичної діяльності суб’єкт господарювання набуває шляхом подання до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері туризму та курортів, повідомлення про початок здійснення такої діяльності.