«Кожна зустріч має дуже важливий зміст. Це вирішення питання порядку денного. Передусім це доказ єдності центральної і місцевих влад щодо розуміння актуальних викликів, готовності спільно долати всі проблеми заради головної мети — сильна єдина держава Україна», — зазначив глава держави.

Вона, за словами Володимира Зеленського, має декілька складових. Перша — це національний спротив і територіальна оборона. Їх організація проходить під егідою і безпосереднім керівництвом Збройних Сил України. «Усі керівники на місцях мають чітко усвідомити, є речі, які повинні втілювати в життя виключно військові і професіонали. Допомагати їм — добре, але не заважати їм — набагато краще. У питаннях національної безпеки немає місця для політики, інтриг, спекуляцій, хаосу», — переконаний гарант.

Щодня, наголосив він, має бути повна взаємодія влади всіх рівнів і повне розуміння зони своєї відповідальності з боку ОДА, РДА, обласних і районних рад та інших представників місцевого самоврядування для побудови дуже ефективної моделі територіальної оборони і національного спротиву. Це надійний тил для професійної і добре оснащеної армії, який становить основу нашої держави, основу сильної держави, зазначив В. Зеленський.

Але сильна Україна, додав Президент, — це і сильна медицина (зокрема, йдеться про підвищення зарплат лікарям). І енергетична незалежність, мета якої — зменшити споживання імпортних енергоносіїв. Нині запускають програму термомодернізації. «У цьому і майбутнє держави», — пояснив В. Зеленський.

Голова президії конгресу, глава Офісу Президента Андрій Єрмак повідомив про процес роботи нормандського формату, який розблокований і продовжується. Надалі, за його словами, зустрічі відбуватимуться «у частому режимі». «Тільки потужна армія, потужна система безпеки гарантуватиме безпеку нашій країні», — переконаний він.

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-лейтенант Валерій Залужний розпочав виступ із цитування свого американського колеги: «Сьогодні територіальна оборона України — це наче центр Всесвіту. Про вас говорять усі. Вами цікавляться усі. Ви приречені на успіх». Я з ним повністю згоден. Кожен із нас готовий до спротиву. І це вже початок успіху».

Він заявив, що найближчим часом до служби в резерві Сил територіальної оборони очікується залучити від півтора до двох мільйонів мотивованих громадян.

В. Залужний також закликав представників місцевої влади проводити агітаційну роботу на регіональному рівні для залучення громадян до військової служби в резерві у складі Сил територіальної оборони, а також забезпечити підготовку спеціально облаштованих місць, де резервісти зможуть покращувати свої бойові навички.

Того ж дня у Харкові відбулося виїзне засідання Ради національної безпеки і оборони. Після цього на Херсонщині глава держави переглянув демонстрацію дій підрозділів МВС та відпрацювання заходів зі звільнення адміністративних будівель.

Фото president.gov.ua