Але на рік має вистачити
 
Мінагропрод повідомляє, що на ланах країни завершили бурякові «жнива». Цьогоріч з 277 тисяч гектарів зібрано 11,2 мільйона тонн коренеплодів. Середня врожайність — 403 ц/га. Якщо порівнювати з минулим сезоном, нинішній видався не надто вдалим. У 2012-му аграрії, за даними офіційної статистики, вирощували буряки на 448 тисячах гектарів, а загальний вал цукристих сягав 18,2 млн. тонн. Нинішнє скорочення фахівці пов’язують саме з минулорічним перевиробництвом. Мовляв, тоді утворилася велика кількість перехідних залишків цукру і ціни на нього впали нижче рівня рентабельності, від чого потерпали і господарства, і переробні підприємства.
Якщо на «бурякових плантаціях» усе завершилося, то на заводах процес у розпалі. За словами першого заступника генерального директора асоціації «Укрцукор» Петра Борисюка, нині продовжують працювати 18 підприємств з 38, які запускалися нинішнього сезону. На жаль, їх кількість невпинно зменшується, адже торік буряки переробляли 63 заводи, а на зорі незалежності — 192.
З інших бурякоцукрових новин: у країні вже вироблено мільйон тонн солодкого піску. Щоправда, це майже вдвічі менше, ніж на цей час минулого року. За прогнозами, у підсумку заводи спроможні видати «на-гора» ще 200—300 тисяч тонн цукру. Не надто оптимістична новина, якщо зважати, що українці за рік «з’їдають» його 1,8 мільйона. Але споживачеві не варто хвилюватися в очікуванні дефіциту. Адже в країні накопичилося чимало перехідних запасів солодкого піску, який залишився з минулих років. Щоправда, на подешевшення його у крамницях навряд чи варто очікувати. Хоча для солодкого ринку не характерна ситуація, коли вже у розпал сезону цукроваріння вартість продукції не знижується, а, навпаки, зростає. За даними моніторингу цін на соціально значущі товари, проведеного Мінекономрозвитку і торгівлі, станом на 20 листопада в середньому солодкий пісок в магазинах коштував 6 гривень 74 копійки за кілограм. Це на 36 копійок більше, ніж 11 листопада, коли проводився попередній зріз даних. Найдорожчим цукор був на Луганщині. Там просили 7,51 гривні за кіло. Найдешевшим виявився на Сумщині — 6,25 гривні.
Тим часом негативними для споживачів тенденціями вже зацікавився Антимонопольний комітет. Так, минулого тижня Волинське обласне відділення рекомендувало роздрібним торговельним мережам краю утриматися від необгрунтованого підвищення цін на цукор ваговий. Суб’єкти господарювання мають зреагувати на рекомендації у десятиденний термін. Інакше антимонопольники лякають, що «до порушників застосовуватимуть заходи впливу». Але, як показує досвід минулих років, великі торговельні мережі такі закиди навряд чи бентежать. Часто їм вигідніше сплатити кілька тисяч гривень штрафу, аніж знижувати ціни, втрачаючи при цьому додаткові прибутки.
 
Для Глобинського цукрового заводу сезон переробки буряків — гаряча пора.