З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 33-ї річниці виведення військ з Афганістану голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк та заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Юр’єв привітали представників громадських організацій ветеранів Афганістану та воїнів, котрі брали участь у військових конфліктах у різних гарячих точках світу.

Після закінчення Другої світової війни українські військові побували на 24 локальних війнах й у збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. В афганській війні, яка тривала понад дев’ять років, взяли участь більш як 160 тисяч українських військовослужбовців. 3 360 з них загинули, 72 зникли безвісти. Ще майже 4 000 бійців дістали поранення й інвалідність.

Серед них було і чимало мешканців Хмельниччини. 109 подолян загинули на тій далекій війні, двоє зникли безвісти. Ще 27 воїнів полягли, обстоюючи інтереси Сирії, Куби, Єгипту, Чехословаччини, Югославії та інших країн.

— Нині у нашій області проживає 3,5 тисячі воїнів-інтернаціоналістів. Непросто складаються їхні долі, майже третина з них має інвалідність. Але, незважаючи на проблеми зі здоров’ям, інші труднощі, всі намагаються залишатися в строю. Їхній приклад, активна життєва позиція додають сили духу нинішнім захисникам територіальної цілісності нашої держави. Вся країна бачила: воїни-інтернаціоналісти одними з перших пішли воювати під час неоголошеної російсько-української війни. Хтось взяв до рук зброю, а хтось ділився своїм воєнним досвідом у навчальних центрах. Воїни-інтернаціоналісти залишаються прикладом виконання військового обов’язку та захисту України, — зазначила Віолета Лабазюк. — Їхній бойовий гарт, як ніколи, потрібен у ці нелегкі для України часи випробувань. Люди, обпалені війною, особливо гостро відчувають такі важливі суспільні цінності, як мир і злагода.

Соціальний захист та підтримка учасників бойових дій завжди залишаються в полі зору обласної ради. Як підтвердження цього створено консультативну раду з питань сприяння захисту інтересів ветеранів військових конфліктів при обласній раді. Вона координує ефективну співпрацю органів державної влади місцевого самоврядування з громадськими організаціями ветеранів військових конфліктів.

Не можна не згадати про активну громадську діяльність воїнів-інтернаціоналістів, їхню участь у патріотичному вихованні молоді. Крім того, активісти допомагають розв’язувати соціальні проблеми ветеранів, осіб з інвалідністю, сімей загиблих.

Підтвердив це і голова обласної організації ветеранів Афганістану Микола Приступа:

— Ті, хто свого часу пройшов війну, і тепер не стоять осторонь всіх гарячих подій. Хтось із них бере активну участь в операції Об’єднаних сил, а хтось задіяний у волонтерському русі і допомагає військовим у зоні АТО/ООС.

Хмельницький.

На знімку: за виконання завдань із захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України та самовіддане служіння українському народу грамотами та подяками облдержадміністрації та обласної ради нагородили учасників бойових дій та працівників Головного управління ДСНС в області.

Фото з відкритих джерел.