Днями перед нашою державою постали серйозні зовнішні та внутрішні виклики, які вимагають від кожного відповідальності, впевненості та конкретних дій. На цьому наголосив Президент Володимир Зеленський у відеозверненні до українського народу.

«Із нами системно ведуть війну на всіх фронтах, — сказав він. — На військовому — збільшують контингент навколо кордонів. На дипломатичному фронті намагаються позбавити нас права самостійно визначати зовнішньополітичний курс. На енергетичному — обмежують постачання газу, електроенергії та вугілля. На інформаційному фронті прагнуть посіяти паніку серед громадян та інвесторів через засоби масової інформації».

Водночас В. Зеленський заявив: «Наша держава сьогодні сильна, як ніколи». «Ми впевнені в собі, але не самовпевнені, — продовжив він. — Розуміємо всі ризики. Постійно стежимо за ситуацією, прораховуємо різні сценарії, готуємо достойні відповіді на всі можливі агресивні дії. Ми чітко знаємо, де поряд із нашими кордонами чужа армія, її чисельність, її локації, її оснащення та її плани. Нам є що протиставити».

«Ми впевнені у Збройних Силах, але військові теж мають відчувати нашу підтримку, згуртованість та єдність, — сказав В. Зеленський. — Основа армії — це впевненість власного народу та міцна економіка. Ми сформували достатні резерви, щоб відбити атаки на курс гривні та нашу фінансову систему. Ми не залишимо без уваги жодної галузі, яка потребуватиме державної підтримки».

Окремо очільник країни звернувся до журналістів із закликом працювати на Україну, а не на «тих, хто втік». «Від вашої чесної позиції залежить доля країни», — зауважив він. «Нині кожен проходить справжній тест на громадянина України. Пройдіть його гідно. Нехай усі зрозуміють, для кого Україна — справді Батьківщина, а для кого — просто майданчик для грошей», — сказав В. Зе-ленський. Він також звернувся до державних службовців, народних обранців усіх рівнів, які залишили країну або планують це зробити: «Вам народ України довірив не тільки керувати державою, а й захищати її. Це ваш прямий обов’язок у такій ситуації — бути разом із нами, з українським народом».

Президент також повідомив, що підписав указ про проведення 16 лютого Дня єднання. У рамках відзначення нового свята глава країни закликав вивісити національні прапори, надягнути синьо-жовті стрічки та показати всьому світу нашу єдність. «Ми хочемо свободи й готові її виборювати, — акцентував він. — На нас із неба дивляться 14 тисяч захисників та мирних громадян, котрі загинули в цій війні. І ми не зрадимо їхню пам’ять».

Вл. інф.