Народні депутати підтримали проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ,

Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів та парламентів іноземних держав у зв’язку з ескалацією Російською Федерацією безпекової ситуації навколо України (№ 7045). «За» проголосували 326 парламентаріїв.

«Проектом постанови пропонується схвалити Звернення Верховної Ради, засудити дії Російської Федерації, спрямовані на безпідставне розширення військової агресії проти України, закликати провідні міжнародні організації і партнерів України продовжувати вживати заходів задля стримування військових планів РФ щодо України. Запропоновані заходи сприятимуть консолідації мирних міжнародно-правових зусиль з метою недопущення ескалації військової агресії Російської Федерації проти України», — наголосив під час представлення цього документа Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Він також висловив вдячність колегам по президії парламенту, Першому заступнику та заступниці Голови Верховної Ради Олександру Корнієнку та Олені Кондратюк, за те, що вони в суботу спільно підготували це звернення.

Закликавши народних депутатів одностайно підтримати цей документ, Руслан Стефанчук наголосив, що це буде швидка, зрозуміла та однозначна реакція українського парламенту на пов’язану з агресією Російської Федерації ситуацію.

Також парламентарії підтримали проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів і парламентів держав світу щодо невизнання незалежності незаконних утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей (№ 7048). «За» проголосував 331 народний депутат.

Співавтор проекту цієї постанови, народний депутат Павло Бакунець наголосив, що Верховна Рада має оперативно реагувати на спроби Кремля визнати незалежність незаконних утворень на тимчасово окупованих українських землях. «Ми цього не можемо допустити, тому закликаємо міжнародну спільноту не визнавати будь-які рішення РФ щодо незаконних утворень на тимчасово окупованих українських землях та рішуче засудити будь-які дії Кремля, спрямовані на погіршення безпекової ситуації на кордонах України», — підкреслив він, зазначивши, що пропонований проект постанови створює юридичне підґрунтя для пред’явлення Україною претензії Російській Федерації у зв’язку з її позицією щодо визнання незаконних утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Оскільки невдовзі після ухвалення цієї постанови держдума РФ проголосувала за направлення звернення до президента Путіна з пропозицією визнати «незалежними» тимчасово окуповані території України Донецької та Луганської областей, із заявою виступили представники фракцій «Європейська солідарність» та «Голос». «Це означає продовження війни проти суверенітету і територіальної цілісності України, а також підтверджує, що наші західні партнери не панікували, попереджаючи про десятки сценаріїв розчленування України, які лежать на кремлівському столі, це означає одноосібний вихід Москви із Мінських домовленостей, це означає, що РФ ставиться до будь-якого підписаного нею документа як до паперу», — наголосила народний депутат Ірина Геращенко («Європейська солідарність»), закликавши парламент невідкладно розглянути питання про запровадження санкцій щодо «кожного покидька», який у держдумі натиснув на кнопку за розчленування України, а також перейти до ухвалення законопроектів на підтримку Збройних Сил України.

На думку народного депутата Андрія Шараськіна («Голос»), в разі підтримки Путіним звернення держдуми, РФ зробить на Донбасі те, що зробила в Абхазії — офіційно введе свої війська на територію України. «Тому нам потрібно невідкладно переглянути рішення щодо відведення важкого озброєння та готуватися до обстоювання наших кордонів», — підкреслив народний депутат.

На початку засідання після виступів представників депутатських фракцій та груп із заявами та пропозиціями парламентарії підтримали проект постанови про порядок денний сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (№ 6575) та проект постанови про План законопроектної роботи Верховної Ради України на 2022 рік (№ 7049).

У другому читанні та в цілому ухвалено законопроекти: про внесення змін до статті 161 Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону «Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні» (№ 5110); про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства (№ 4668); про внесення змін до Закону «Про статус народного депутата України» (№ 7002); про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів (№ 5719); про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо врегулювання бюджетних відносин під час реалізації договорів, укладених в рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійних договорів (№ 5090); про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022—2026 роки (№ 5723); про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку систем накопичення енергії (№ 5436-д); про внесення змін до Закону «Про захист суспільної моралі» (щодо захисту прав та найкращих інтересів дитини, № 5330-1); про внесення змін до Закону «Про фізичну культуру і спорт» (щодо спорту ветеранів України, № 5526); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття, № 5736).

У першому читанні підтримано законопроекти: про внесення змін до Закону «Про основи національного спротиву» (щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій (№ 6521); про внесення змін до Закону «Про Національну гвардію України» (щодо ідентифікації військовослужбовців Національної гвардії України під час виконання завдань із охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, № 3731); про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування, № 6401); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності, № 5644); про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» (щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, № 5433); про внесення змін до деяких законів України (щодо державної підтримки кінематографії в Україні, № 6194).

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Віталій Безгін («Слуга народу»), який звинуватив партію «Європейська солідарність» у розсиланні до фракцій у місцевих радах листа з пропозицією блокувати ініціативи партії «Слуга народу» щодо розвитку та посилення територіальної оборони.

Із днем народження вітали народних депутатів Олександра Горобця та Сергія Литвиненка.


Олена Вінтоняк, Олександр Матусевич, Ігор Фріс.


На передньому плані: Михайло Макаренко, Юлія Тимошенко, Григорій Немиря.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут

Із виступів уповноважених представників депутатських фракцій та груп

Тарас БАТЕНКО, група «Партія «За майбутнє»:

— Парламент сьогодні має відігравати ключову роль у запобіганні військово-політичного конфлікту та загостренні відносин з нашим сусідом, на жаль, агресором. Тут мають відбуватися дискусії, які допоможуть стати сильнішою українській позиції у переговорному процесі в будь-якому форматі...

Для нас важливо сьогодні не допустити будь-яких панічних настроїв і пам’ятати, що наш найбільший ворог — це внутрішня дестабілізація. Тому маємо напрацьовувати законодавчі ініціативи, щоб зміцнити Україну, військово-безпекову ситуацію, енергетичну та фінансово-економічну безпеку. Не менш важливе питання продовольчої безпеки, на чому наша група наголошує останнім часом. Ми зареєстрували законопроект № 7023 про внесення змін до Податкового кодексу стосовно запровадження нульової ставки ПДВ на продукти харчування та зниження ставки ПДВ на енергоносії.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Європейська солідарність»:

— З 2019 року Росія засмітила Донбас сотнями тисяч російських паспортів, провела незаконне голосування до Держдуми, економічно поглинає окуповані райони, в режимі нон-стоп постачає зброю. Сьогодні Держдума отримала команду визнавати псевдореспубліки. Так Росія завершує руйнування Мінських угод, тим самим дає Україні повне право відмовитись від своїх зобов’язань. Нам слід повідомити про це партнерів. Це не означає, що ми цим правом скористаємось негайно, потрібно знайти альтернативу в рамках політико-дипломатичного врегулювання. Мінські угоди були єдино правильним рішенням для 2014—2015 років. Вони зупинили наступ росіян, дали нам час — роки на відновлення та зміцнення армії. На них ґрунтується система санкцій проти РФ, які Росію послаблюють і яких агресор так хоче позбутися... Вважаємо неприйнятним повернення до Будапештського меморандуму, бо одним із його підписантів є Росія. Гарантія безпеки — не Будапештський меморандум, а Вашингтонський договір. Це про НАТО, хто не знає.

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:

— Немає жодного сумніву в тому, що все нині затіяне навколо України — це примус до імплементації Мінських угод. Не потрібно розповідати про «формулу Штайнмаєра», достатньо прочитати п.9 Мінська-2, де чітко визначено: спочатку вибори на окупованих територіях, а потім відновлення нашого кордону після того, як буде внесено зміни до Конституції і створено анклав в Україні. Ви хочете розповісти, що це було в інтересах нашої держави? Це прямо загрожує суверенітету, територіальній цілісності, самому існуванню України... Парламент має чітко висловитись, прийнявши відповідний документ, що спочатку має бути виконання безпекового пакета, і лише потім — вибори. Ми також пропонуємо парламенту звернутися до країн, які гарантували Україні безпеку, коли ми відмовлялись від ядерної зброї — до підписантів Будапештського меморандуму. Ми зобов’язані повернути Україну на правильний шлях відновлення миру.

Олена ШУЛЯК, фракція «Слуга народу»:

— Україна нині розуміє всі виклики і готова до будь-якого сценарію розвитку подій. Ми відчуваємо допомогу всіх наших партнерів, які готові підставити плече. Але ми здатні й спроможні зупинити будь-яку ескалацію. Наші міста та села під надійним захистом. Президент, уряд, ЗСУ, українська дипломатія — всі цілодобово працюють над тим, щоб відвернути загрозу. А якщо Путін все ж таки вирішить сунутися до нас, ми дамо гідну відсіч і не дамо зазіхнути на свободу та незалежність нашої країни. Наша партія готова до складних проблем та викликів. Ми перетворюємо наші обласні організації та осередки в штаби сприяння територіальній обороні та національному спротиву. За ініціативою «Слуг народу» у великих містах, в обласних центрах проходять позачергові сесії для того, щоб вирішувати нагальні проблеми, пов’язані із теробороною. Наші штаби — це місточки комунікації для того, щоб люди почувалися спокійніше.

Павло БАКУНЕЦЬ, група «Довіра»:

— Хочу подякувати українцям за розум та здоровий глузд. Дякую всім, хто нині йде на роботу, працює в штатному режимі, для того, щоби покроково зробити нашу країну кращою. Дякую за те, що не піддаєтеся на провокації, які створюють у Кремлі. Ми вже восьмий рік воюємо. Найважчі часи ми пережили тоді, коли потрібно було забезпечити воїна найелементарнішим. Тепер агресор дає нам новий виклик — психологічний. Вірю, що наша нація вже на етап вища у розвитку і ми не піддамося цим провокаціям. Ми будемо працювати на те, щоб кожен на своєму місці робив наші громади сильнішими. З цієї трибуни хочеться подякувати і всім парламентам та міжурядовим організаціям, які допомагають нашій країні в ці дні. Ми з колегами підготували відповідну постанову про звернення до міжнародної спільноти про те, щоб не визнавали жодних ідей Кремля про проголошення незалежності самоутворень на території українських земель.

Роман КОСТЕНКО, фракція «Голос»:

— Мої колеги спільно з представниками «Європейської солідарності» зробили те, чим повинні займатися представники Президента на міжнародній арені — зареєстрували постанову-звернення Верховної Ради до парламентів США та Великої Британії, як до гарантів Будапештського меморандуму, із закликом щодо створення міжнародної коаліції демократичних держав для протидії розв’язанню Російською Федерацією повномасштабної війни та щодо створення безпілотної зони довкола російсько-українського, україно-білоруського та україно-молдовського державних кордонів. А також над українськими акваторіями Чорного та Азовського морів у разі повномасштабного вторгнення. Вважаємо, що в разі створення такої коаліції РФ не зможе застосувати авіацію та ракетне озброєння, що приведе до недопущення повномасштабного наступу на територію України. Розуміємо, що отримати гарантії від партнерів буде складно, але ми повинні ініціювати цей процес.

Нестор ШУФРИЧ, «Опозиційна платформа — За життя»:

— Сім років тому, 12 лютого 2015 року, в Мінську був підписаний комплекс дій щодо реалізації Мінських угод, підписаних у вересні 2014 року. Але хочу нагадати, що в той самий день, у тому ж Мінську була підписана декларація на підтримку комплексу дій, яку підписали Президент України, Канцлер Німеччини, Президент Франції та президент Росії. 9 грудня 2019 року вже Президент Зеленський парафував Мінські угоди і підтримав ідею їх реалізації, як безальтернативний шлях до повернення миру в нашу країну. Нині чомусь всі, хто говорить про повернення миру через реалізацію Мінських угод, стають зрадниками України. Телеканали, які відкрили дискусію на своїх майданчиках, закриваються безглуздим неконституційним рішенням РНБО. Таких каналів уже шість! Тепер готуються до закриття ще шість каналів. Маємо це безглуздя зупинити.