«Нас об’єднує єдине бажання — жити в мирі, жити щасливо однією родиною, із батьками та дітьми. І на все це ми маємо право, бо ми в себе вдома, ми в Україні», — зауважив глава держави, відкриваючи загальнонаціональний марафон, який транслювали всі телеканали в рамках святкування.

Розпочався марафон уранці, о 8-й годині, із виступу Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука. «Історія України дає нам багато прикладів справжнього патріотичного єднання, — зауважив він у прямому ефірі. — Прагнення єдності є одвічним прагненням для українців. Цьогоріч ми вперше відзначаємо це свято на офіційному рівні. Президент Володимир Зеленський запропонував своєчасну та ефективну ініціативу. Саме в ці дні наш факт згуртування є проявом відваги та гідності. Єдність українців стала відповіддю нації на новий акт агресії з боку Росії щодо України».

Настання 16 лютого дехто боявся, дехто збирав тривожну валізку, а хтось чкурнув з України з наміром пересидіти, але більшість зберігали спокій і гідно готувалися за необхідності дати відсіч ворогу, зауважив Р. Стефанчук.

«Агресор хотів посіяти паніку в наших душах, змусити страхом роз’єднати нас по закутках, — продовжив глава парламенту. — Він очікував на нібито українське «наша хата скраю», а отримав правдиве українське «душу й тіло ми положим». Укотре це руйнує міф про один народ. Ми завжди були інші. Свобода й відчуття власної гідності — це одвічні риси кожного українця. Саме тому день, коли українці мали б «посипатися», став днем нашої максимальної згуртованості. Ми, стиснувшись у пружину, стали єдиним кулаком, який дасть гідну відповідь кожному, хто спробує сунутися на нашу територію».

«Нині по всій Україні вивішуються національні прапори, одягаються вишиванки і пов’язуються синьо-жовті стрічки, — відзначив Голова Верховної Ради. — Це день великого переродження нашої нації. День великого єднання, коли українці разом — незалежно від віку, статі, статків, національності, політичних поглядів. Подоланий одвічний поділ на владу та народ. Ми всі — моноліт, як ніколи. Ми всі — велика українська нація». У цьому контексті Р. Стефанчук підмітив, що День єднання відбувся у вівторок і у Верховній Раді, коли 14 законодавчих рішень було підтримано народними депутатами у форматі конституційної більшості, тобто 300+. «Парламент об’єднався навколо інтересів України та навколо нашої національної безпеки, — сказав він. — Коли потрібне прийняття необхідних країні рішень, не може бути ніякої влади та опозиції, не може бути політичних таборів та партійних завдань. У суботу 12 лютого ми продемонстрували готовність працювати 24 на 7, збиратися на засідання тоді, коли це потрібно, адже немає і не може бути важливіших справ, ніж захист рідної землі».

Але найсильніше заспокійливе для кожного із нас — це армія, акцентував Р. Стефанчук. Він подякував воїнам і висловив переконання в тому, що вони не віддадуть ані клаптика української землі, бо «це фахівці своєї справи і великі патріоти України». «Інформація про те, що частина російських підрозділів відходить з районів поблизу наших кордонів до місць постійної дислокації, дає нам підстави для стриманого оптимізму, але ми не можемо себе заколихувати цим і точно знаємо, що розслаблятися не настав час, — підкреслив глава парламенту. — Наша спільна справа — тримати стрій і готуватися до будь-яких варіантів розвитку подій».

Нині ми готові захищати країну більше, ніж будь-коли, запевнив Р. Стефанчук, але водночас наголосив, що ставку все-таки робимо не на силовий сценарій, а на дипломатію. Ми отримали дипломатичну підтримку з боку практично всіх лідерів цивілізованого світу, акцентував він. Нас єднають не красиві гасла, а спільний погляд і бачення спільного майбутнього. «Ми знаємо свій шлях, — продовжив Р. Стефанчук. — НАТО і ЄС — це той маяк, який світить Україні. Ми тримаємо щоденний курс у цьому напрямку. І жодна хвиля не здатна збити нас із цього курсу». Вирішувати, яким буде напрям розвитку, є суверенним правом кожної країни і ми користуємося ним, резюмував глава парламенту. А єдність нині — це наша найпотужніша зброя, переконаний він. «Я особисто пишаюся кожним, хто не втік із країни на власних літаках, хто не вивіз з країни свою родину та фінанси, хто просто зберігає спокій, не піддається паніці та працює на благо нашої великої країни», — наголосив Р. Стефанчук.

Ці тези знайшли продовження й у виступі Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Корнієнка. Він також привітав співвітчизників із новим святом. «Ми дуже різні, — продовжив він. — Ми розмовляємо різними мовами, ходимо в різні церкви, живемо в різних містах — від Києва до найменших селищ, від Ужгорода до Луганська, від Чернігова до Севастополя. Але як ніколи нині можемо бути єдиними. Ми по-різному сприймаємо ті чи інші події. Голосуємо за різні партії, за різні гурти на Євробаченні... Але є речі, які точно об’єднують більшість українців, і які ніколи не слугуватимуть предметом дискусії. Це незалежність України, її суверенітет, територіальна цілісність... Ці речі написані не просто в Конституції, а в серці кожного українця. Написані таким чином, що їх не можна звідти прибрати, відкорегувати, змінити чи щось дописати. Це речі, які об’єднують та роблять нас сильною, потужною командою на національному та державному рівні».

Ми ніколи не будемо народом, який ведеться на шантаж і робить щось за вказівкою чи з огляду на погрози, запевнив О. Корнієнко. Незважаючи на всі можливі варіанти атак, ураховуючи інформаційні та хакерські, ми продовжуємо демонструвати стійкість та готовність оборонятися та тримати стрій, стоячи перед дуже непростим ворогом та непростою ситуацією.

Але найкращий приклад єдності в нашій країні, на думку Першого заступника глави парламенту, демонструє українська армія. В окопах та на полігонах немає жодної політичної дискусії, окрім однієї — як правильно виконати наказ, каже він. І запевняє: наша армія модернізується і рухається вперед. О. Корнієнко також висловив переконання, що вже незабаром українська армія стане не тільки достойною вступу в НАТО, а й того, щоб стати прикладом для НАТО. Тепер ведеться робота над тим, щоб разом із регулярними Збройними Силами постали і сили територіальної оборони, повідомив він. «Це ренесанс і піднесення нашого загальнонаціонального всеукраїнського проекту», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради.

Водночас О. Корнієнко закликав українців ретельно перевіряти інформацію і довіряти тільки достовірним джерелам. За його словами, в ці дні буде дуже багато маніпулятивної інформації, і це ще не межа того, що може відбуватися в інформаційному просторі, запевнив він. «Ми маємо ще раз показати всьому світу, наскільки ми єдині, як ми дбаємо про нашу землю, готові захищати свій дім і разом будемо будувати вільну і незалежну Україну», — підсумував О. Корнієнко.

У рамках Марафону єднання зі зверненнями до українців виступили представники Кабінету Міністрів. А також відбувалися прямі включення із різних куточків нашої країни.

Завершився марафон о 10-й годині підняттям державного прапора біля всіх адміністративних будівель. Замайорів синьо-жовтий стяг і на Конституційній площі перед центральним входом до приміщення Верховної Ради. У урочистій церемонії його підняття взяли участь представники парламентської президії, народні депутати та працівники апарату Верховної Ради.

У Софійському соборі відбувся молебень, на якому були присутні представники всіх релігійних організацій.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.             

Більше фото