«Для нас надзвичайно цінною є кожна така зустріч, кожен прояв солідарності з українським народом в часи загрози масштабного вторгнення РФ в Україну. Це стримує агресора, заспокоює ситуацію всередині країни, надає більшої впевненості інвесторам та міжнародним партнерам нашої держави», — наголосила Олена Кондратюк.

Своєю чергою Паулюс Саударгас запевнив, що Литва твердо налаштована й надалі підтримувати вступ України до НАТО та надавати всю можливу підтримку для захисту незалежності і територіальної цілісності України.

Олена Кондратюк також поінформувала заступника Голови Сеймаса про ухвалення Верховною Радою звернень до ООН, Європарламенту, урядів країн, парламентів та міжпарламентських асамблей із закликом засудити ескалацію та не визнавати незаконні утворення на тимчасово окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей.

«Звертаюся до вас із проханням ухвалити аналогічні звернення на рівні Сеймаса Литви», — зазначила заступниця Голови Верховної Ради.

Представники литовської делегації запевнили, що парламент Литви підготує і найближчим часом розгляне відповідну резолюцію про підтримку України.

Сторони також скоординували спільні зусилля щодо роботи в рамках Кримської платформи, що була створена в литовському парламенті, в питаннях енергетичної безпеки, санкційного тиску на РФ і депутатів Держдуми, які ухвалили звернення про визнання незалежності так званих «ДНР», «ЛНР».

«Це ганебне рішення і не що інше, як черговий акт агресії проти України та фактичний вихід Росії з Мінського процесу», — зауважила під час зустрічі Олена Кондратюк.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.