Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася з польською делегацією на чолі з Віце-маршалком Сейму Польщі Ришардом Терлецьким (на знімку). З української сторони на зустрічі також були присутні народні депутати України, члени Парламентської асамблеї Україна — Польща.

Заступниця глави парламенту висловила вдячність Віце-маршалку та всім членам багатопартійної делегації Сейму, в якій представлені депутати як більшості, так і меншості, за цей візит, солідарність, одностайну і потужну підтримку України.

«Я вдячна за ухвалену 27 січня, з нашої спільної з Ришардом Терлецьким ініціативи, резолюцію Сейму Польщі «Про солідарність з Україною та заклик держав — членів НАТО і ЄС», — сказала Олена Кондратюк.

Під час зустрічі також було наголошено, що польська влада і опозиція говорять єдиним голосом, коли йдеться про Україну, її свободу, територіальну цілісність та майбутнє членство в ЄС і 

НАТО. Польські парламентарії підкреслили, що сильна і незалежна Україна та її безпека є також гарантією безпеки для Польщі та усієї Європи.

Водночас Олена Кондратюк звернулася з пропозицією до Сейму ухвалити нову постанову про неприпустимість визнання незалежності так званих «ЛНР» та «ДНР» у зв’язку із сумнозвісним рішенням Держдуми РФ.

«Верховна Рада України ухвалила таке звернення до парламентів всіх країн і міжпарламентських організацій. Ми сподіваємося, що Сейм Польщі найближчим часом відгукнеться на цей заклик», — сказала вона.

Зі свого боку Віце-маршалок Сейму Ришард Терлецький запевнив, що Польща ніколи та в жодній формі не визнає незаконних утворень на території Луганщини та Донеччини.

Як співголова Парламентської асамблеї Україна — Польща Олена Кондратюк звернулася до Сейму Польщі створити на своїй базі Кримську платформу, як це вже зробили в Сеймасі Литви.

«Я також виступаю з ініціативою розглянути можливість започаткування Парламентської асамблеї Україна — Польща — Великобританія. На моє переконання, така асамблея стала б дієвим парламентським виміром нового військово-політичного союзу, створення якого обговорюється між нашими країнами», — наголосила Олена Кондратюк.

Під час робочої зустрічі сторони відзначили те, що Україна сьогодні має унікальну можливість для парламентської дипломатії.

«Вся увага світу прикута до нас, і це добра нагода активізувати міжпарламентську співпрацю з тими країнами, парламенти яких прийматимуть рішення про вступ України до НАТО», — підкреслила заступниця Голови Верховної Ради.

Олена Кондратюк та Віце-маршалок Сейму Ришард Терлецький також домовилися налагодити українсько-польський діалог на рівні спільних засідань комітетів Верховної Ради та Сейму з питань закордонних справ та оборони. Окрім того, обговорено подальші плани щодо двосторонніх візитів парламентських делегацій України та Польщі.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.