Група позафракційних депутатів подала до парламенту проект постанови з пропозицією Президенту України Віктору Януковичу звільнити Кабінет Міністрів Миколи Азарова та провести консультації щодо формування нового уряду.

Про це йдеться у проекті Постанови № 3723 «Про Про невідкладні заходи з подолання політичної кризи в Україні», яку внесли позафракційні депутати — Володимир Литвин, Ігор Єремеєв, Степан Івахів, Сергій Мартиняк, Сергій Лабазюк, Валерій Мошенський, Віктор Тимошенко та Олесь Доній. У проекті Постанови Верховної Ради пропонується рекомендувати Президенту України прийняти рішення про відставку Кабінету Міністрів України і провести консультації з Верховною Радою України щодо складу нового уряду. А за їх результатами запропонувати парламентові кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра України.

Проектом Постанови передбачається категорично засудити жорстокі і немотивовані дії відносно учасників мирної маніфестації, заслухати звіт Генеральної прокуратури України щодо результатів розслідування обставин, пов’язаних з грубими і викличними порушеннями прав громадян з боку правоохоронних органів та прийняти рішення щодо відповідальності посадових осіб, причетних до організацій та вчинення розправи над мирними людьми.

Окрім того, пропонується вважати за необхідне, за пропозиціями Президента України і Верховної Ради України, сформувати делегації для відновлення переговорів з ЄС і РФ. А також поставити перед ЄС питання про введення безвізового режиму для громадян України з 1 січня 2014 року. А до 30 грудня 2013 року виконати усі необхідні умови для підписання угоди України з ЄС та для введення безвізового режиму для українських громадян.

«У зв’язку з тим, що представники фракцій взагалі не погодилися розглядати наші пропозиції, стверджуючи, що їх мало цікавить відставка уряду, а потрібно підтримувати революційний процес, ми офіційно вносимо цей проект постанови, в якому викладені невідкладні заходи з подолання політичної кризи в Україні», — цитує Володимира Литвина прес-служба голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони. За його словами, під проектом Постанови вже підписалися щонайменше десять народних депутатів.