Голова Верховної Ради України Володимир Рибак (на знімку) ініціює проведення круглого столу за участю представників парламентських політичних сил для напрацювання шляхів виходу з ситуації, що склалася.

Під час зустрічі з Президентом ПА ОБСЄ, Спікером Парламенту Чорногорії Ранко Крівокапичем (на знімку праворуч) В. Рибак поінформував про поточну політичну ситуацію в Україні, зазначивши, що він запропонував скликати засідання круглого столу за участю представників парламентських фракцій для того, аби політики «визначили всі питання і розбіжності, почули один одного та заспокоїли людей». «Люди повинні працювати, а політики — запропонувати шляхи вирішення проблем», — цитує главу українського парламенту прес-служба Верховної Ради.

При цьому керівник парламенту наголосив на неприпустимості застосування насильства проти людей, які проводять мирні збори. В. Рибак повідомив, що Президент України Віктор Янукович доручив провести всебічне розслідування відповідних інцидентів, а також зазначив, що він як керівник парламенту звернувся до Генеральної прокуратури з проханням якнайшвидше повідомити народних депутатів про результати розслідування. «Винні мають бути покарані відповідно до законодавства», — заявив він.

Разом із тим В. Рибак зазначив, що захоплення адміністративних будинків та їх блокування є порушенням закону, і це мають усвідомлювати усі політичні сили. Своєю чергою, Р. Крівокапич відзначив успішність Головування України в ОБСЄ, а також активну роль Постійної української делегації в ПА ОБСЄ. За його словами, ОБСЄ та її Парламентська асамблея є важливим форумом для обміну думками та взаємодопомоги для досягнення успіху на шляху демократичних перетворень.

Під час зустрічі глава українського парламенту також наголосив, що Україна розглядає ОБСЄ як унікальну платформу для діалогу зі створення спільного простору рівної і неподільної безпеки, яка не раз доводила свою дієздатність в умовах нових викликів та загроз.

Голова Верховної Ради наголосив, що Парламентська асамблея ОБСЄ відіграє важливу роль у розвитку міжпарламентського діалогу, спрямованого на поширення демократії та зміцнення безпеки в зоні відповідальності Організації. В. Рибак, зокрема, зазначив, що протягом усього періоду головування Україна приділяла особливу увагу тематиці демократичних виборів та здійсненню спостережень за виборчим процесом в регіоні ОБСЄ.

В. Рибак підтвердив запрошення від української сторони спостерігачам від Парламентської асамблеї ОБСЄ взяти участь у спостереженні на повторних виборах народних депутатів України, які відбудуться 15 грудня цього року.

Торкаючись питань двостороннього співробітництва, В. Рибак заявив, що Україна розглядає Чорногорію як перспективного партнера в Балканському регіоні. «Український і чорногорський народи поєднує вікова традиція дружби. Це є надійним підґрунтям успішного розвитку всебічного співробітництва між нашими державами», — наголосив він.

В. Рибак також зазначив, що співпраця між законодавчими органами є традиційно важливою складовою розвитку двостороннього міждержавного співробітництва, часто виступає рушійним елементом для створення сприятливого клімату для розвитку торговельно-економічних зв’язків та бізнесових контактів.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.