Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА

На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі з Маршалком Сенату Республіки Польща Томашем Гродзьким.

«Від імені парламенту, українського народу щиро дякую, що в ці непрості часи польська делегація перебуває тут, в епіцентрі, де необхідна підтримка Україні та українському народу. Це акт сміливості, справжньої дружби.

Високо цінуємо прагнення Польщі бути разом з нами», — зазначив Руслан Стефанчук.

Глава парламенту висловив вдячність за понадпартійну підтримку Польщею України, ухвалення постанови «Про підтримку України» та готовність Польщі надати нам безоплатно допомогу. Руслан Стефанчук поінформував, що наша країна готова до будь-якого сценарію, але прагне мирного врегулювання конфлікту.

Крім того, Руслан Стефанчук відзначив, що Україна має найвищий за весь час рівень міжнародної підтримки. У цьому є значна заслуга польської сторони.

«Недаремно Польщу називають адвокатом України в ЄС і НАТО. Ми дуже цінуємо це і потребуємо подальшого сприяння Польщі курсу України на членство в ЄС і НАТО, бо цей шлях для України — це шлях додому», — пояснив Голова Верховної Ради України.

Руслан Стефанчук очікує, що Польща до-кладе максимум зусиль для підтримки євроінтеграційних прагнень України під час головування в Раді ЄС у 2025 році. Очільник українського парламенту ви-словив сподівання на запрошення України на наступний Саміт НАТО в Мадриді та на проведення засідання Комісії Україна—НАТО високого рівня.

«Очікуємо, що нова Стратегічна концепція НАТО підтвердить прихильність союзників політиці «відкритих дверей» НАТО», — наголосив він, додавши, що важливою є й підтримка Польщею за-
клику до міжнародної спільноти дотримуватися принципу «нічого про Україну без України».

Також Голова Верховної Ради звернувся до польської сторони із закликом налагодити максимальну співпрацю в рамках Кримської платформи.

Зі свого боку, Маршалок Сенату Республіки Польща Томаш Гродзький висловив сподівання, що загострення ситуації на кордонах України завершиться й розпочнеться робота над приєднанням України до НАТО та ЄС.

«Бо якщо це воля народу — то ніхто не може її обмежити. Польща, весь польський народ, Сенат і всі політичні сили в цьому питанні є об’єднані. Я можу вас запевнити, що ми будемо вас у цьому питанні підтримувати», — зазначив Томаш Гродзький.

До спілкування також долучилася в онлайн-форматі Спікер Сейма Литовської Республіки Вікторія Чмілітє-Нільсен, щоб висловити свою солідарність з Україною на тлі зростання російської агресії.

Секретаріат Голови Верховної Ради України.