Голова Верховної Ради Володимир Рибак високо оцінює заяву Генерального секретаря Ради Європи, якою всі сторони політичного процесу, а також демонстрантів, закликають до пошуку мирного шляху врегулювання конфліктної ситуації.

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак у середу зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом (на знімку). За словами Т. Ягланда, він прибув до України з бажанням допомогти налагодити діалог для зниження напруженості в країні. В. Рибак подякував Т. Ягланду за оперативну реакцію на події в Україні та запропоновану допомогу. Він також високо оцінив «останню заяву Генерального секретаря Ради Європи щодо України, в якій усі сторони політичного процесу, а також демонстрантів було закликано до пошуку мирного шляху врегулювання конфліктної ситуації».

Керівник парламенту відзначив, що «нині, як ніколи, важливо доносити до світу і Європи правду про те, що відбувається в Україні, та переконатися, що українська влада залишається відданою ідеї європейської інтеграції». Він підкреслив, що процес євроінтеграції призупинено через об’єктивні економічні причини, а не скасовано. «У зв’язку з цим та враховуючи ваш постійний контакт з керівництвом Європейського Союзу, прошу вас донести цей сигнал до Комітету міністрів Ради Європи та очільників ЄС», — заявив В. Рибак.

Голова Верховної Ради України поінформував Генерального секретаря Ради Європи щодо перебігу виконання Україною зобов’язань перед Радою Європи, зазначивши, що «основною підвалиною наших подальших реформ виступає демократичний принцип — захист прав людини».

Також В. Рибак підкреслив, що для реалізації системних реформ Україні потрібно провести конституційну реформу і ухвалити низку законопроектів у ключових сферах суспільного життя нашої держави. Відповідна робота, за його словами, ведеться у тісній взаємодії з урядом, який наполегливо працює над підготовкою своїх пропозицій з удосконалення правової бази в Україні.

Глава парламенту нагадав, що торік було створено Конституційну асамблею, яка покликана розробити пропозиції до широкомасштабної конституційної реформи. Одним із конкретних результатів роботи Асамблеї він назвав розроблений нею законопроект «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів», зазначивши, що «незалежність суддів — це важлива передумова їх об’єктивності, неупередженості та самостійності, підкорення закону при здійсненні правосуддя». «Вона є гарантією належного виконання суддями своїх конституційних функцій із захисту прав і свобод людини», — наголосив В. Рибак. При цьому він зауважив, що подальший розгляд законопроекту щодо посилення гарантій незалежності суддів відбудеться на наступній сесії українського парламенту.

Голова Верховної Ради запевнив Генерального секретаря Ради Європи у тому, що завершення реформи прокуратури стане одним з перших питань, до розгляду яких повернеться український парламент після відновлення політичної стабільності в нашій державі. Він також зазначив, що Україна послідовно дотримується рекомендацій Венеціанської комісії, пов’язаних із проведенням реформи виборчої системи України. «Закон з цього питання прийнято Верховною Радою України 21 листопада цього року з урахуванням усіх зауважень та пропозицій Венеціанської комісії», — підкреслив він.

Сторони також обговорили «напружену і непросту ситуацію в Україні». У цьому контексті В. Рибак повідомив, що запропонував провести круглий стіл за участю різних політичних сил, «визначивши формат та мандат цього заходу».

Своєю чергою, Т. Ягланд заявив, що «надзвичайно важливо, щоб політика повернулась з вулиці у приміщення». У разі, якщо цього не станеться, підкреслив він, «ситуація стане напруженішою, і ніхто не зможе її контролювати». Тому проведення круглого столу, за його словами, є конструктивною пропозицією. «Надзвичайно важливо невідкладно відновити довіру суспільства», — наголосив Генеральний секретар Ради Європи і додав, що потрібно знайти такі засоби і рішення, які б заспокоїли та задовольнили суспільство.

Голова Верховної Ради наголосив також, що влада засудила насильство під час мирних мітингів. «Це неприпустимо для нашої країни», — сказав він і додав, що потрібно ретельно розслідувати обставини побиття мирних громадян і покарати винних.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.