Народний депутат України від фракції «Слуга народу», голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Ірина Борзова розповіла про можливості для дітей, молоді і майбутніх поколінь українців.

«Уперше за роки незалежності держава почала дбати про майбутнє дітей і молоді. Кожен українець, народжений з 1 січня 2019 року на своє 18-річчя зможе отримати від держави майже 600 тисяч гривень. Витратити кошти можна буде на освіту в Україні або власне житло. Для цього Президент Володимир Зеленський ініціював запровадження Економічного паспорта та створення Фонду майбутніх поколінь. У нас розумна і талановита молодь, у нас сильні університети і в нас теж може бути український Ілон Маск», — поділилася Ірина Борзова.

Гроші на персональні рахунки дітей надходитимуть від плати за використання природних ресурсів.

«Наша країна багата на природні ресурси. Але всі тридцять років незалежності надра України приносили прибутки тільки окремим громадянам. Ці люди збагачувалися в той час, як мільйони сімей ледь зводили кінці з кінцями.

Вони збагачувалися в той час, коли українці були змушені покидати дітей, шукаючи заробітку за кордоном, щоб заробити гроші на навчання дитині, допомогти купити житло чи заробити гроші на лікування дитини», — зазначає Ірина Борзова.

Фонд відкриє іменні рахунки для кожного громадянина України, народженого з 1 січня 2019 року, а держава щороку перераховуватиме на них по дві мінімальні зарплати.

Економічний паспорт українця — одна з передвиборчих обіцянок Володимира Зеленського. Цим і пояснюється, що програма поширюватиметься на дітей, які народилися з 1 січня 2019 року.

«Персональний рахунок кожного українця буде щомісяця поповнюватися на відповідну суму від ренти на корисні копалини, які видобуваються в Україні. Розпочнуться відрахування до Фонду з 2023 року. Після запуску програми громадяни отримають компенсації за попередній період: дитина, яка народилася у 2019-му, одержить свої нарахування за 2019—2022 роки», — повідомила народний депутат.

Що для цього потрібно зробити?

«Наприкінці минулого року ми у Верховній Раді проголосували за дуже важливий податковий закон № 5600, який збільшує ренту — плату за використання природних ресурсів.

Для запровадження Економічного паспорта Верховна Рада має ухвалити у другому читанні та в цілому ініційовані Президентом законопроекти
№ 6394, 6395, № 6396 і № 6397, які нині перебувають на розгляді парламенту», — зазначила народний депутат.

Ірина Борзова просить народних депутатів підтримати ці законопроекти, щоб нарешті вперше за 30 років незалежності подбати про майбутнє українців.

«Ми повинні дати дітям те, чого не було в їхніх батьків, і створити умови щоб наші діти жили і навчались в Україні», — підсумувала Ірина Борзова.