Степан Чернявський, Юлія Клименко, Юлія Тимошенко, Андрій Мотовиловець, Тарас Мельничук.

Протягом минулого тижня першим питанням порядку денного, безумовно, стояла безпека. На цьому під час Погоджувальної ради наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. «Україна завжди заявляла і заявляє, що дипломатичний шлях є єдиним можливим шляхом до розв’язання всіх питань, — сказав він. — Україна ні на кого не нападає, але Україна буде себе захищати».

Усі крапки щодо наших подальших дій були розставлені під час виступу Президента Володимира Зеленського в Мюнхені, запевнив Р. Стефанчук. Він закликав усіх керівників фракцій, груп та комітетів зробити все, щоб цей тиждень пройшов максимально ефективно. «Парламент повинен демонструвати свою єдність у такі непрості часи», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Водночас, Р. Стефанчук зауважив, що попри ескалацію конфлікту на кордоні, епідемія коронавірусу нікуди не зникла, і вкотре наголосив на важливості вакцинації. Минулого тижня в законодавчому органі влади на потужному рівні спрацював механізм міжпарламентської дипломатії, зазначив він і підкреслив: «Така підтримка свідчить про те, яку роль нині посідає Україна на світовій, інформаційній та геополітичній карті світу. Тому мені особливо приємно, що всі наші партнери підтримують Україну, її європейські та євроатлантичні прагнення». Голова Верховної Ради також нагадав, що минулого тижня в парламенті відбулися зустрічі з родинами загиблих захисників України та родинами Героїв Небесної Сотні. «Ми домовилися внести на розгляд парламенту законопроекти про визначення статусу захисника та захисниці й питання, пов’язані зі статусом Героя Небесної Сотні, й розпочати роботу над розробкою гідного соціального забезпечення згаданих категорій громадян».

20 лютого вся країна вшановувала Героїв Небесної Сотні. У цей пам’ятний день, наголосив Руслан Стефанчук, ми згадували велику силу духу, самовідданість та стійкість громадян, які, ризикуючи власним життям, обстоювали права і свободи людини, ідеали демократії та європейського майбутнього нашої Батьківщини, — сказав він. — Герої не вмирають». За пропозицією очільника законодавчого органу влади представники депутатських фракцій та груп, голови парламентських комітетів вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Згадав глава парламенту також і про міжнародний День рідної мови, який відзначали в понеділок. «Вітаю всіх із цим святом, тому що рідна мова — це є духове багатство нашого народу», — зауважив Р. Стефанчук.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко повідомив, що повернувся із Мюнхена, де брав участь у заходах, пов’язаних із Міжнародною безпековою конференцією. Безпрецедентна міжнародна підтримка, яка є навколо України, в ці дні відчувалася особливо, і якісь інші питання на цій конференції мало обговорювалися, зазначив О. Корнієнко. Позиції, які Президент Зеленський озвучив у своєму виступі, знаходять повну підтримку в нашому суспільстві, а також і за кордоном. «Ми віримо, що наші міжнародні партнери нам допоможуть знайти відповіді на всі питання, і ці відповіді будуть чіткими та вичерпними», — запевнив парламентарій.

О. Корнієнко подякував усім колегам, хто на місцях — у міських та обласних радах — голосував за виділення коштів та приміщень на підтримку територіальної оборони. На це із місцевих бюджетів вже виділено більш як 300 мільйонів гривень, і це не мало, наголосив Перший заступник глави парламенту. Він також подякував міжнародним партнерам за потужну підтримку ззовні, про що свідчать нові надходження наданого озброєння. «Що можемо робити ми, парламентарії, окрім наших основних обов’язків з прийняття законодавчих актів, пов’язаних із підтримкою економіки, виділенням додаткових коштів на Збройні Сили та розвиток територіальної оборони, — продовжив О. Корнієнко. — Ми можемо займатися міжпарламентською дипломатією. Кожен на своєму рівні. Звертаюся до усіх депутатів -активізуйте діяльність з неформальної комунікації з вашими колегами з усього світу».

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк подякувала усім громадянам, які попри складну ситуацію в країні залишаються на своїх робочих місцях. «Це додає сили, віри та розуміння, що все залежить тільки від нас», — зауважила вона. А також підкреслила, що вісім років тому відбулися найважчі та найболючіші події в житті сучасної історії незалежності. Саме з трагедії Героїв Небесної Сотні почався відлік російсько-української війни, сказала вона.

Із приводу поточної ситуації О. Кондратюк заявила: «Обнадійливим сигналом є перспектива зустрічі президентів США та Росії. Україні слід стати активним учасником цього процесу, що відбуватиметься найближчими днями. Іншими словами: жодних рішень про Україну без України. Наш порядок денний має стати частиною світового порядку денного. А це відновлення територіальної цілісності України, питання членства в ЄС та НАТО, блок енергетичних питань, реальна фінансова підтримка у вигляді передусім списання національних боргів».

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Андрій Мотовиловець подякував представникам усіх політичних сил за прийняті минулого сесійного тижня закони. «Ми раді бачити закон про зброю для цивільного населення», — наголосив він. А також відзначив законопроекти, які стоять у плані на четвер і стосуються економічного паспорта та бюджетних змін стосовно збільшення фінансування Міністерства оборони.

Натомість співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко вимагає реакції правоохоронних органів на інцидент, який стався в прямому ефірі одного з телеканалів, унаслідок якого представник ОПЗЖ Нестор Шуфрич постраждав під час сутички з опонентом. Водночас він зауважив, що Мінський протокол уже зберіг багато життів у 2015 році й нині його втілення в життя залишається єдиним шляхом завершення війни.

Юрій Бойко, Петро Порошенко, Віктор Бондар, Олег Кулініч.

Представник фракції «Європейська солідарність» Петро Порошенко наголосив, що система безпеки в Європі може триматися тільки на старій перевіреній часом основі. І акцентував: «НАТО із включенням до блоку України -це краще за будь-яку ядерну зброю». П. Порошенко також розкритикував порядок денний на поточний тиждень. Мовляв, туди увійшли всі лобістські закони, окрім законопроекту № 6542 (зміни в бюджет на 2022 рік для зміцнення обороноздатності).

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловила задоволення з приводу того, що під час звернення в Мюнхені з вуст Президента вперше прозвучала згадка про Будапештський меморандум. Утім, на думку політика, одних заяв недостатньо, а тому вона закликала колег поставити свої підписи під зверненням до країн-гарантів цього меморандуму (окрім країни-агресора) із чіткою вимогою виконання наданих нам гарантій.

Від фракції «Голос» виступила заступниця голови Юлія Клименко. Вона закликала колег підтримати постанову, яка передбачає звернення до РНБО з вимогою накласти санкції, в тому числі й економічні, на всіх тих, хто голосував за звернення держдуми до президента РФ з проханням визначити незалежність ОРДЛО. Вона також запропонувала заслухати інформацію Омбудсмана про те, що відбувалося з українськими громадянами, яких вивезли з рідних домівок на окупованих територіях.

Віктор Бондар від групи «За майбутнє» зауважив: формування загонів територіальної оборони нині схоже на самодіяльність. Багато охочих не вступають до лав тероборони здебільшого тому, що не знають, як це зробити. І народний депутат запропонував організувати в системі «Дія» автоматичну реєстрацію добровольців.

А очільник групи «Довіра» Олег Кулініч зауважив, що українська влада має продовжувати обстоювати наш суверенітет. Він також повідомив, що нині на всю країну ми маємо лише п’ять центрів соціально-психологічної реабілітації військових, а це дуже мало для воюючої країни.

Парламентарії заслухали звернення Голови Верховної Ради восьмого скликання Володимира Гройсмана. Він зауважив, що з огляду на тривожну ситуацію, суспільству нині бракує згуртованості влади. І закликав усі політичні сили, представлені в парламенті, об’єднатися для того, щоб сформувати «уряд національної згуртованості», куди мають увійти всі представники парламенту.

Під час Погоджувальної ради ухвалено рішення заслухати в п’ятницю міністра оборони, міністра закордонних справ та Прем’єр-міністра з приводу безпекової ситуації в країні.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.