Про це повідомила НЕК «Укренерго» на своєму веб-порталі.

«Перший етап випробування енергосистеми України в ізольованому від енергосистем Росії, Білорусі та мережі ENTSO-E режимі заплановано на 24—26 лютого 2022 року. На цей час ОЕС України буде об’єднано з «островом Бурштинської ТЕС», дві частини енергосистеми України працюватимуть синхронно», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що робота в ізольованому режимі — це випробування, яке проводиться в межах підготовки до синхронізації ОЕС України з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E. Воно передбачено Угодою про умови майбутнього об’єднання української та європейської енергосистем та має відбуватися в два етапи: у зимовий та літній періоди.

Випробування в ізольованому режимі і майбутня синхронізація енергосистеми України з енергосистемою континентальної Європи здійснюватимуться в єдиному блоці регулювання з енергосистемою Молдови. Результати тестувань стануть підґрунтям для ухвалення рішення ENTSO-E про перехід на паралельну роботу з українською та молдовською енергосистемами.

Операції для тимчасового від’єднання «острова Бурштинської ТЕС» від енергосистеми ENTSO-E та приєднання його до ОЕС України розпочнуться вранці 23 лютого. Після їх завершення виконуватимуться операції з тимчасового від’єднання ОЕС України від енергосистем Росії та Білорусі. Повідомляється, що повернення енергосистеми України на паралельну роботу із зазначеними енергосистемами заплановано на 27 лютого.

«Робота в ізольованому режимі не є стрес-тестом для енергосистеми. Мета випробування — продемонструвати здатність енергосистеми підтримувати необхідну частоту
50 Гц у різних режимах роботи. Тестування передбачають почергове проведення відключення генерації та навантаження», — наголосили в НЕК «Укренерго».

Згідно з повідомленням, робота всіх видів генерації на час ізольованої роботи спланована так, щоб забезпечувати максимально ефективну роботу енергосистеми з необхідними обсягами резервів та раціональне використання палива. Крім того, «Укренерго» вжило всіх необхідних заходів для забезпечення повноцінного функціонування ринку електроенергії в режимі однієї торговельної зони під час ізольованої роботи.

Кол-центр НЕК «Укренерго» для учасників ринку (тел. (044) 238-37-00) надає всі необхідні консультації.

Робота всіх видів генерації на час ізольованої роботи спланована так, щоб забезпечувати максимально ефективну роботу енергосистеми з необхідними обсягами резервів та раціональне використання палива.
НЕК «Укренерго» впродовж усього періоду роботи енергосистеми в ізольованому режимі інформуватиме про її стан та важливі події через свій офіційний сайт (ua.energy), а також сторінки компанії в соціальних мережах.

Вл. інф.