Реакція у Росії шокова. Навіть якщо судити з контрольованих владою ЗМІ. Не має фанфарів, які були під час окупації Криму. Прохолодне сприйняття визнання Кремлем російських маріонеток на Донбасі. А війна з Україною — це справжній шок для рядових росіян.

Ось перша реакція тих, кого в Росії називають демократами.

«Росіяни тепер повністю ідентифіковані в очах світу зі своєю владою. Дискредитовані цією владою. Вони тепер на боці зла, і якщо національна психологія дозволить їм виправдовувати війну, це зіпсує націю, зробить її недієздатною, неконструктивною», — вважає російський політолог Андрій Колесников. На його думку, росіяни стали заручниками Путіна. 24 лютого вони

Головний редактор «Ехо Москви» Олександр Венедіктов вважає, що Путіну створили новий Афганістан.

«Так, ми самі пішли. Давайте так скажемо одразу: ми самі пішли до Афганістану, самі пішли до Чехословаччини 1968-го, самі пішли. Але чому б не скористатися з ослаблення свого партнера, як каже Путін. Нехай Путін загрузне в цій Україні, загрузне. Згуртує НАТО навколо нас, згуртує ЄС, згуртує світову спільноту», — розповів «Ехо Москви» Олександр Венедіктов. З часом про це напишуть як напад Російської Федерації на суверенну Україну.

Кремлівські плани частково розкрив глава окупованого Криму Сергій Аксьонов. Він вже доручив комітету водного господарства та меліорації підготувати до роботи Північно-Кримський канал, перекритий Україною в 2014-му.

«Схоже, опріснювальні установки нам не знадобляться», — радіє Сергій Аксьонов на своєму телеграф-каналі.

На судовому засіданні в покровській колонії війну з Україною засудив головний російський опозиціонер Олексій Навальний (на знімку).

«Я проти цієї війни. Я вважаю, що війна розв’язана, щоб прикрити пограбування громадян Росії та відвернути їхню увагу від тих проблем, які є всередині країни, від деградації економіки», — цитують російські ЗМІ його звернення з колонії, куди його запроторила нинішня влада.