Резолюція закликає ООН «вжити негайних процедурних дій» для внесення поправок до статті 23 свого статуту.

У документі йдеться, що вторгнення Росії в Україну та підтримка самопроголошених республік «становлять пряму загрозу міжнародному миру та безпеці» й «суперечать її обов’язкам та зобов’язанням як постійного члена Ради Безпеки ООН». Водночас Axios зауважує, що виконати таку резолюцію буде проблематично, оскільки, щоб її ухвалити, необхідна згода РФ, яка, звичайно, накладе вето.

Однак конгресмен Дон Бекон, який входить до комітету з питань збройних сил і підтримує резолюцію, сказав Axios, що, на його думку, «Конгрес має зважитися, щоб сказати, що з цими хлопцями слід поводитися, як з ізгоями, якими вони є. І вони не повинні сидіти за жодним столом».

У четвер, 24 лютого, Комітет міністрів Ради Європи (головний керівний орган цієї організації) рекомендував виключити Росію зі складу Ради Європи. Документ за назвою «Ситуація в Україні» є доволі коротким, складається із 7 пунктів, повідомляє «Європейська правда». КМ, як і низка інших міжнародних структур, у своєму рішенні «засуджує у найсильнішій формі» російський напад на Україну в порушенні норм міжнародного права; закликає Росію припинити військову операцію; засуджує визнання «незалежності» ОРДЛО, висловлює солідарність з українцями тощо.

Керівний орган РЄ «вирішив невідкладно, без затримок та в тісній координації з ПАРЄ та Генсеком РЄ вивчити заходи, які можуть бути вжиті у відповідь на серйозне порушення Російською федерацією її зобов’язань як члена Ради Європи». Представники держав-членів під час засідання (в якому, як наголошено, взяли участь усі учасники організації, включно із самою Росією) також погодилися «провести надзвичайне засідання 25 лютого 2022 року о 15:00, щоб розглянути заходи, які можуть бути вжиті, включаючи застосування ст. 8 Статуту Ради Європи».

Згадана ст. 8 каже, що будь-який член Ради Європи, який серйозно порушив статтю 3 Статуту РЄ (про повагу до верховенства права та фундаментальних свобод. — ЄП.), може бути покараний шляхом «зупинення представництва (в КМРЄ), а також Комітет може попросити його вийти з Ради Європи; у разі невиконання цього прохання, Комітет може ухвалити рішення про припинення його членства в Раді Європи».

Коли верстався номер, було невідомо, яку із санкцій застосує КМРЄ проти Росії.