У четвер увечері союзники України — передусім США, Європейський Союз, Велика Британія та Японія — запровадили проти Росії санкції, які ізолюють країну-агресора від світової економіки, обмежать діяльність на міжнародних ринках її ключових корпорацій та банків, унеможливлять подальшу роботу в багатьох високотехнологічних сферах, зокрема космічній. Окремо істотно розширено перелік осіб, які більше ніколи не зможуть поїхати на Захід, вести там бізнес, мати рахунки у банках, навчати там дітей. Це російські високопосадовці, олігархи та, що нове, їхні сім’ї. Але про все по порядку.

Банки не матимуть змоги працювати з валютою

Президент Джо Байден у четвер звернувся до американського народу у зв’язку з масштабним вторгненням російських військ в Україну. Президент США вказав, що «Велика сімка» обмежить здатність Росії здійснювати операції із доларами, фунтами, євро, єнами та бути частиною глобальної економіки. Заходи, зазначив президент, завдадуть удару по здатності Росії розвивати її збройні сили, конкурувати у сучасній економіці.

А саме, як інформує «Радіо Свобода», США запроваджують обмеження щодо російських банків, активи яких становлять не менш як трильйон доларів, серед них — ВТБ, «Сбербанк», «Газпромбанк», банк «Открытие», «Совкомбанк» і «Новикомбанку». Після цих повідомлень котирування «Сбербанку» впали на 40 відсотків.

Президент США також повідомив про санкції проти російських еліт та їхніх родичів, позбавлення найбільших державних компаній Росії можливості залучати західні інвестиції. Байден наголосив, що деякі найпотужніші санкції Росії буде розгорнуто з часом, а їх ефект завдасть удару по індустріальній базі РФ на багато років. За словами Байдена, санкції США та їх союзників відріжуть половину високотехнологічного імпорту до Росії.

Відповідаючи на запитання про ефективність цих санкцій, господар Білого дому заявив, що до цієї розмови можна буде повернутись за місяць, а запроваджені санкції хоча і не торкнулись обмеження доступу Росії до SWIFT, але є безпрецедентними.

На думку радника Конгресу США з питань протидії корупції та санкцій Пола Массаро, санкції, запроваджені проти російських банків, є сильнішими, ніж позбавлення доступу до SWIFT, але, вказує експерт, позбавлення доступу до SWIFT «окрім фінансової шкоди, завдає і значної символічної шкоди».

Еліта не переховуватиме свої статки в Європі

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розповіла про п’ять напрямів, за якими ЄС запровадив санкції. Перший — фінансові санкції, які переривають доступ Росії до найважливіших ринків капіталу. Це охоплює 70 відсотків російського банківського ринку, а також ключові компанії державної власності, включаючи оборонні. Євросоюз також спрямував фінансові санкції проти представників російської «еліти» та заблокує їхні депозити, щоб вони не могли надалі приховувати свої статки у безпечних схованках у Європі. Другий на-

прям санкцій стосується енергетичного сектору. «Це ключова економічна сфера, яка є особливо вигідною для російської держави. Наша заборона на експорт вразить нафтову промисловість, оскільки зробить неможливим для Росії вдосконалювати свої нафтопереробні підприємства, що принесли Росії експортний дохід у 24 мільярди євро лише у 2019 році», — сказала Урсула фон дер Ляєн. Третій напрям, за її словами, — це заборона продажу всіх запасних частин для літаків та обладнання для російських авіакомпаній. Четвертий пункт — обмеження доступу Росії до ключових технологій, що є необхідними для сталого розвитку, наприклад, у сфері напівпровідників або останніх технологічних досягнень. Наприкінці, п’ятий пункт — візова політика. Російські дипломати та бізнесові групи не матимуть надалі привілейованого доступу для виїзду до Європейського Союзу.

«Аерофлот» не приземлиться у Лондоні

Оголосили про санкції і у Великій Британії. Прем’єр країни Борис Джонсон заявив, що Лондон повністю заморожує активи ВТБ банку та виключає російські банки з фінансової системи Британії, яка є найбільшою в Європі. Таким кроком країна забороняє російським банкам проводити операції на території Британії. З урахуванням того, заявив Джонсон, що половина торгівлі Росії відбувається у доларах та фунтах, такі санкції потужно вдарять по російській економіці. Також, за словами Джонсона, під санкції потрапляє низка державних та приватних російських компаній — їм відріжуть доступ від фінансових ринків. І вони не зможуть залучати британський капітал для роботи.

Заморожування активів стосується понад 100 нових осіб та компаній, зокрема — найбільших виробників Росії. Санкції торкнуться і російського «Аерофлота», що фактично заблокує роботу компанії у Британії. Британія планує ухвалити закон, яким введе проти РФ торговельні обмеження та експортний контроль: забороняється експорт агресору всіх високотехнологічних та критичних систем в електроніці, космічній галузі та комунікаціях.

Ще одним заходом є обмеження можливої суми коштів, яку росіяни можуть розмістити на депозиті у британському банку. Джонсон заявив, що всі ці санкції стосуються також і Білорусі за її роль в агресії проти України.