Про це йдеться в його офіційній заяві, повідомляє «Європейська правда». Карім Хан нагадав, що МКС з 2015 року, від подання заявки з боку українського уряду офіційно має повноваження на розслідування порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених на українській території, включно з тимчасово окупованими територіями.

«Стежу за подіями в Україні та навколо неї... Нагадую всім сторонам, які вчиняють насильство на українській території, що мій офіс може втілити свою юрисдикцію для розслідування будь-яких актів геноциду, злочинів проти людства та військових злочинів, вчинених в Україні», — йдеться у заяві.

Тим часом по всьому світу відбуваються акції на підтримку України. Під посольства РФ там, де вони є, або на центральні вулиці та площі міст виходять люди, які вимагають, щоб Росія зупинила війну проти України. Вони також закликають свої уряди надати більшої підтримки. Зокрема, в Туреччині акції відбулися більш ніж у п'яти містах. Українська діаспора в Туреччині закликала Турецьку державу надати допомогу та сприяти припиненню воєнної агресії Росії проти України.

Відбулися акції в півсотні містах Росії. Очевидці розповіли, що мітингарів затримували і  заштовхували в автозаки. Було затримано 1819 осіб у 58 містах країни, від Петербурга до Владивостока, повідомив Укрінформ. Найбільше людей вийшло у Москві, тут було затримано 1002 особи. У Санкт-Петербурзі — 439 затриманих, у Краснодарі — 58, в Єкатеринбурзі — 39, у Саратові — 28, у Нижньому Новгороді — 23, у Воронежі — 21. У решті міст — менш як 20 затриманих.

На бік України стала навіть міжнародна хакерська група Anonymous. У четвер Anonymous  повідомила у Твіттері, що  проголосила «кібервійну» проти російської влади та президента РФ Путіна. «Колектив Anonymous офіційно веде кібервійну проти російського уряду. В цей час Anonymous бере участь в операціях проти РФ. Наші операції спрямовані проти російського уряду. Неминуче, що приватний сектор, швидше за все, теж буде порушено», — йшлося в повідомленні. «Ми хочемо тільки миру в усьому світі. Ми хочемо майбутнього для всього людства. Тому це повністю спрямовано проти дій російського уряду і Путіна», — пояснили в Anonymous.

Після цієї заявили,  стало відомо, що не працюють сайти Міноборони РФ та  Кремля та пропагандистського ресурсу RT.

Неймовріна кількість людей по всьому світу  висловлюють свою позицію в соціальних мережах. Наприклад, голлівудська актриса Анджеліна Джолі написала в Instagram: «Як і багато хто з вас, я молюся за людей в Україні. Я і мої колеги Управління Верховного комісара ООН у справах біженців зосереджені на тому, щоб зробити все можливе для забезпечення захисту і основних прав людини, переміщених осіб і біженців у регіоні. Ми вже бачили повідомлення про жертви та людей, які почали залишати свої будинки в пошуках безпечних місць. Ще занадто рано говорити, що може статися, але значення цього моменту для народу України і для міжнародного правопорядку — неможливо переоцінити», — написала вона.