Так незалежне видання намагається зупинити братовбивчу війну з Україною.

Газету понад 25 років редагує Дмитро Муратов, лауреат Нобелівської премії миру, російський журналіст і телеведучий. Він відомий своїми зверненнями проти окупації Криму та на підтримку акцій в Білорусі.

«Наша країна за наказом президента Путіна розпочала війну з Україною. І нема кому зупинити війну. Тому разом із горем ми і я відчуваємо сором. У руках головнокомандувач, як брелок від дорогої машини, крутить «ядерну кнопку». Наступний крок — ядерний залп? Ніяк не можу витлумачити слова Володимира Путіна про зброю відплати.

Цей номер «Новой газеты» ми випустимо двома мовами — українською та російською. Тому що не визнаємо Україну ворогом, а українську мову — мовою ворога. І ніколи не визнаємо», — так висловив свою позицію Дмитро Муратов.

Проти війни з Україною виступила низка російських ЗМІ. Понад 70 журналістів із «Комерсанта», «Дождя», РБК, «Эхо Москвы», «Известий» та інших видань, які входять до спільноти «Синдикат-100», вважають, що ніколи війна не була і не може бути методом вирішення конфліктів і нема їй виправдання».

Як зазначається у зверненні, трагічний досвід XX століття повинен був переконливо довести Путіну, що втручання Москви в життя сусідів, зрештою, не зближує, а віддаляє їх від Росії. Так було з приєднанням країн Балтії 1940 року, так було після вторгнення до Угорщини 1956-го і, звичайно, під час Празької вести 1968-го. Але президент, мабуть, лише любить читати лекції з історії, а не вивчати її уроки.

«Вторгнення в Україну почалося від імені російських громадян, але проти нашої волі. Для нас це — ганьба, яка з нами назавжди», — вважають представники ЗМІ і закликають зупинити війська і війну.

Яка буде реакція властей, поки що невідомо. Роскомнагляд — головний цензор влади — тим часом склав протокол за порушення ліцензії радіо «Эхо Москвы», яке з 2017-го вело щотижневу передачу про українську культуру та мову українською мовою. Головний редактор Олексій Венедиктов оскаржуватиме в суді це рішення цензури.

Роскомнагляд хоче ввести цензуру на висвітлення війни з Україною і вимагає від журналістів «використовувати повідомлення, отримані тільки з офіційних російських джерел». За порушення передбачено штраф до п’яти мільйонів рублів і негайне блокування матеріалів.

Зупинити війну вимагають і представники інтелігенції, серед яких відомі письменники Борис Якунін, Дмитро Биков, Дмитро Глуховський, Володимир Сорокін, драматург Іван Вирипаєв, режисер Володимир Мерзоєв, артистка Чулпан Хаматова.

«Ми не віримо, що незалежна Україна становить загрозу Росії чи будь-якій іншій державі. Ми не віримо заявам Володимира Путіна, що український народ перебуває під владою «нацистів» і потребує, щоб його «звільнили» — це думка інтелігенції.

На знак протесту проти військової агресії залишила свою посаду директорка московського державного театрально-культурного центру Олена Ковальська.

На знімках: «Новая газета» за 25 лютого 2022 року; Дмитро Муратов.

Фото з відкритих джерел.