«Ми підтримуємо уряд та народ України в їхніх героїчних зусиллях щодо опору російському вторгненню. Війна Росії - це зазіхання на фундаментальні міжнародні правила та норми, що склалися з часів Другої світової війни і які ми сповнені рішучості відстоювати. Ми закликаємо Росію до відповіді та колективно подбаємо про те, щоб ця війна стала для Путіна стратегічним провалом», - наголошено в заяві.

В документі нагадується про жорсткі санкції, які було запроваджено минулого тижня щодо Росії, зокрема щодо основних російських установ та банків , а також архітекторів цієї війни, в тому числі президента Росії Володимира Путіна.

«Ми сповнені рішучості продовжувати змушувати Росію платити високу ціну, щоб ще більше ізолювати її від міжнародної фінансової системи та наших економік. Ми реалізуємо ці заходи найближчими днями», - наголошено в документі.

Зокрема йдеться про такі заходи:

«По-перше, ми прагнемо, щоб певні російські банки були виключені із системи обміну повідомленнями SWIFT. Таким чином, ці банки будуть відключені від міжнародної фінансової системи, що обмежить їхню здатність діяти у глобальному масштабі.

 По-друге, ми зобов'язуємось запровадити обмежувальні заходи, які не дозволять Центральному банку Росії використовувати свої міжнародні резерви таким чином, щоб зменшити ефект наших санкцій.

 По-третє, ми зобов'язуємось вживати заходів проти фізичних та юридичних осіб, які сприяють війні в Україні та шкідливій діяльності російського уряду. Зокрема, ми зобов'язуємося вжити заходів щодо обмеження продажу громадянства через знамениті «золоті паспорти», які дозволяють заможним росіянам, пов'язаним із російським урядом, ставати громадянами наших країн та отримувати доступ до наших фінансових систем.

 По-четверте, ми зобов'язуємося створити цього тижня трансатлантичну оперативну групу, яка забезпечить ефективне застосування наших фінансових санкцій шляхом виявлення та заморожування активів осіб, які підпадають під санкції, та компаній, присутніх на наших територіях. В рамках цих зусиль ми зобов'язуємось застосовувати санкції та інші фінансові та репресивні заходи щодо інших російських посадових осіб та представників еліти, близьких до російського уряду, а також членів їх сімей, а також використовувати відповідні інструменти для інвентаризації та заморожування активів, які вони тримають у нашій території. Ми також будемо залучати інші уряди та працювати над виявленням та припиненням переміщень доходів, отриманих нечесним шляхом».

Окрім того підписанти заяви пообіцяли посилити координацію проти дезінформації та інших форм гібридної війни.

"Ми підтримуємо український народ у ці темні години. Навіть крім заходів, про які ми оголошуємо сьогодні, ми готові вжити подальших дій, щоб притягнути Росію до відповідальності за її напад на Україну", - наголошено в заяві.