Спеціальна сесія розпочалася з хвилини мовчання за загиблими внаслідок військового вторгнення Росії в Україну. Відкриваючи дебати, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш повідомив, що російські ракети та бомби обстрілюють українські міста вдень і вночі. «Столиця, Київ, оточена з усіх боків. В умовах нападів, які тривають, три мільйони жителів змушені шукати безпеку у своїх домівках, імпровізованих бомбосховищах та в міському метро», - заявив він з трибуни Генасамблеї, повідомляє «Голос Америки». 

Гутерріш також зазначив, що, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, півмільйона українців вже залишило територію країни. «Незважаючи на повідомлення, що російські удари в основному наносяться по українським військовим об’єктами, ми маємо достовірні відомості про те, що житлові будинки, критично важлива цивільна інфраструктура та інші невійськові об’єкти зазнали серйозних пошкоджень», - зазначив він.

Генсекретар наголосив, що ця ескалація насильства, що призводить до загибелі мирного населення, у тому числі дітей, є абсолютно неприйнятною. Він закликав російських солдатів повернутися у свої розташування: «Лідери мають рухатися до миру. Цивільні мають бути захищеними». Він також повідомив, що ООН працює цілодобово, 7 днів на тиждень, щоб забезпечити гуманітарні потреби та розширити надання життєво необхідної допомоги більшій кількості українців, які відчайдушно потребують захисту та притулку, зокрема жінкам, дітям, людям похилого віку та людям з обмеженими можливостями».

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця розпочав виступ, зачитавши фрагмент листування з телефона вбитого російського військового з матір’ю, де він зізнався, що бере участь у війні в Україні і що їх називають фашистами, і йому страшно. «Настав час діяти та допомогти Україні, яка платить найвищу ціну за свою безпеку та безпеку всього світу. Якщо Україна не виживе, міжнародний мир не виживе. Якщо Україна не виживе, Організація Об’єднаних Націй не виживе. Не треба тішити себе ілюзіями. Якщо Україна не виживе, не треба буде дивуватися, що зазнає поразки демократія», - наголосив Кислиця. 

«Якщо Путін хоче вбити себе, то йому не треба використовувати для цього ядерний арсенал. Він повинен наслідувати приклад того типа в берлінському бункері в 1945», - заявив Сергій Кислиця.

Він також вкотре поставив під питання легітимність перебування Росії в ООН та Раді Безпеки. Адже після розпаду СРСР країни-члени ООН не голосували за те, щоб Росія стала членом організації.

Сергій Кислиця закликав міжнародну спільноту фіксувати всі випадки порушення міжнародного права й міжнародного гуманітарного права в Україні. Росії не можна вірити навіть у переговорах про гуманітарні коридори, наголосив він. Запевнення Росії про евакуацію цивільного населення з найнебезпечніших районів атакованої України можуть виявитися черговою брехнею, а автобуси з людьми перетворитися на легку мішень.

Нині «існує багато термінових завдань. Зокрема, узгодити гуманітарні коридори для евакуації цивільного населення із найнебезпечніших районів», - заявив Кислиця і попередив, що «не можна вірити запевненням Росії про безпеку. Слова Росії часто, якщо не завжди, не відповідають її діям».

Український дипломат наголосив, що російські політики й дипломати навіть в ООН стверджували, що не буде вторгнення, не буде нападу на Україну. 

Дебати тривали весь день. Представники десятків країн висловили підтримку Україні і закликали ГА ООН проголосувати за резолюцію, яка засуджує дії Росії та містить низку заходів, мета яких зупинити агресію та надати гуманітарну допомогу.

Продовжаться дебати 2 березня. На середу заплановано і голосування. У понеділок підписи під проектом нової резолюції поставило більше як 80 країн, і цей процес триває. 

Нагадаємо, що для проведення надзвичайної і спеціальної сесію Генасамблеї  було застосовано механізм «Єднання заради миру». Рада Безпеки не вдавалася до цього інструменту з 1950-х років. Він дозволяє не закривати сесію та продовжувати засідання, враховуючи розвиток ситуації та виникнення нових потреб. Він також дає змогу Генасамблеї, а не Раді Безпеки розглянути та прийняти рішення щодо направлення в Україну операції з підтримання миру.