Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук взяв участь в інформаційному марафоні 4 березня 2022 року, під час якого він поінформував про найважливіші питання, які обговорювалися з парламентаріями 27 країн Європи. 

Руслан Стефанчук подякував Президентці Європейського парламенту пані Роберті Мацолі, яка організувала унікальну зустріч спікерів 27 парламентів. 

Сьогодні була можливість безпосередньо всім висловити ті побажання, які би я хотів від імені українського парламенту адресувати нашим колегам-парламентаріям в ЄС, вони всі викладені в ухваленій вчора Постанові Верховної Ради», - сказав він. 

За словами Руслана Стефанчука, під час розмови було обговорено гуманітарні питання, санкційну політику по відношенню до РФ, організацію «зелених зон» для громадян з окупованих територій, запровадження мирних батальйонів ООН, а також питання, пов’язані із наданням негайного членства в ЄС.

Очільник українського парламенту наголосив на необхідності продовження санкційного тиску на РФ. Зокрема, запровадити санкції до найвищих посадових осіб тощо. 

«Початок наступного тижня буде ознаменований новою низкою пекельних санкцій для РФ. Наскільки я знаю, вони будуть стосуватися і  Путіна, і членів його сім’ї. Без потужного санкційного механізму збити наступальні настрої надзвичайно важко, але санкції роблять свою справу», - підкреслив політик і нагадав, що на пленарному засіданні 3 березня було визначено режим конфіскації майна РФ і її резидентів в Україні у період воєнного часу.

«Основне – це зробити безпольотну зону над Україною для того, щоб ми могли захистити цивільне населення нашої прекрасної країни», – сказав він і зауважив, що сам Європарламент таке рішення не приймає, але важливо продовжувати тиск для руху в цьому напрямі. 

За його словами, позиція НАТО у цьому питанні не така оптимістична, водночас в ЄС деякі країни підтримують бажання України. Це балтійські країни, Польща та інші найближчі сусіди. 

«Я дуже сподіваюся, що ми разом знайдемо механізм. Я говорив їм, що розумію всі бюрократичні перепони і всі можливі ризики. Але я не знаю, як ви поясните це тим дітям, які втрачають своїх батьків, і тим батькам, які втрачають своїх дітей під час нічних бомбардувань. Тому це абсолютно зрозуміла вимога до всього цивілізованого світу – зробити безпольотний простір над територією України. Сподіваюся, що все ж позитивне рішення буде прийнято», - наголосив Руслан Стефанчук

Голова Верховної Ради зазначив, що також обговорювалася можливість запровадження мирних батальйонів ООН, так званих миротворців, щоб вони увійшли в Україну. 

Крім цього, було обговорено низку питань, пов’язаних із негайним наданням членства України в ЄС.

«Всі проявили абсолютну солідарність і підтримку України по цих напрямах», - підкреслив Голова Парламенту.

Європарламентарії, за його словами, обговорили також питання щодо необхідності уникати будь-яких зустрічей, контактів із російськими парламентаріями і сприяння виключенню їх із усіх парламентських організацій, допоки не буде призупинена агресія з боку РФ. 

«Це той комплекс найбільш важливих речей, які сьогодні мав можливість обговорити зі спікерами 27 європейських парламентів», - зазначив Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України