Скільки ще потрібно смертей і втрат, щоб убезпечити небо над Україною? З таким запитанням до західних партнерів вкотре звернувся Президент України Володимир Зеленський.

«Уночі окупанти вдарили по Миколаєву. Просто по житлових районах. З реактивної артилерії. Били по Харкову. Спальних районах мирного міста. Били по інших містах нашої держави. Жодного воєнного сенсу. Просто терор. Ракети, авіабомби, «гради», міномети. Проти людей. Відчуття – ніби це в іншій країні. Але це в нашій країні. Саме в нашій, не десь там. У нашій. Яка завжди хотіла миру понад усе», – зазначив Володимир Зеленський, запитавши, скільки ще потрібно смертей і втрат, щоб убезпечити небо над Україною та чим мирні люди в Харкові чи Миколаєві відрізняються від Гамбурга або Відня?

«Ми чекаємо рішення. Очищення неба. Або силою, яка у вас є, або надайте нам бойові літаки та засоби протиповітряної оборони, які дадуть нам потрібну силу», – заявив він, підкресливши, що насправді це допомога, яку світ повинен надати не просто Україні, а собі, щоб довести: людяність переможе якнайшвидше.

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, також звертаючись до західних партнерів, запитує, скільки ще має загинути невинних українських дітей, щоб Україна дочекалася реальної допомоги – закриття неба? «В Європі, в європейському місті ми за добу отримали три запити на евакуацію важкопоранених дітей із вогнепальними пораненнями. Двоє з них ніч не пережили. Саме через те, що вони не мали фізичної можливості дістатися до спеціалізованої допомоги. А одну з них батько буде вивозити самостійно, бо туди неможливо дістатися. Як це охарактеризувати за європейськими мірками... Я навіть не знаю», – наводить Олена Кондратюк слова Андрія Висоцького, чергового лікаря дитячої лікарні «Охматдит», на яку впали уламки російської крилатої ракети.

Російські ракети і бомбардування також загрожують розташованим в Україні ядерним об’єктам, а це означає, що всій Європі та світу. Адже, крім того, що зараз під контролем агресора вже перебувають Чорнобильська та Запорізька АЕС, а також існує загроза для розташованої на Миколаївщині Південно-Української АЕС, ворог обстріляв територію Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», де розміщується дослідна ядерна установка «Джерело нейтронів», в активну зону якої завантажено 37 паливних ядерних елементів. Світ має нарешті усвідомити, що руйнування установки та сховищ ядерних матеріалів могло призвести до масштабної екологічної катастрофи. Тож у цьому контексті заяви про те, що запровадження над Україною забороненої для польотів зони може призвести до застосування РФ ядерної зброї, є зовсім не переконливими. Адже саме російські ракети та бомбардувальники становлять загрозу ядерного вибуху, а не запровадження над Україною та, зокрема, над ядерними об’єктами, безпольотної зони.

Не менш беззубим є й звернення Європейського Союзу до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) із проханням захистити українські атомні станції та в разі надзвичайної ситуації мобілізувати міжнародну допомогу. «Прошу МАГАТЕ зробити все можливе, щоб забезпечити ядерну безпеку ядерних об’єктів України в нинішніх умовах війни», – звернулася до директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі єврокомісар з питань енергетичної політики Кадрі Сімсон, висловивши думку, що РФ повинна негайно припинити свої насильницькі дії проти України та в першу чергу повернути всі українські ядерні об’єкти під повний оперативний і регуляторний контроль України.

Скільки ще часу має пройти та які загрози мають виникнути, щоб усі зрозуміли, що єдиний спосіб убезпечити ядерні об’єкти та життя мирних людей – це запровадити над територією України заборонену для польотів зону?

Водночас, чим є Росія, добре розуміє колишня Президентка Литви Даля Грибаускайте (2009–2019 роки), яка закликала країни НАТО надати Україні реальну допомогу, а не перетворюватися на співучасника військових злочинів, мовчки спостерігаючи, як знищується український народ. «Санкції не зупинять Путіна, хоч би які вони були. Вони необхідні, але без будь-яких винятків, як-от тих, які ми бачимо у відключеннях SWIFT або в енергетичному секторі та банках, які його обслуговують», – зазначила Даля Грибаускайте, наголосивши: повторення мантри про те, що НАТО не може допомогти Україні, вже звучить пафосно і показує боягузтво Заходу. «Захід досі не розуміє, що в Україні йде європейська війна. Або ти береш участь у цьому і борешся з агресором, або стаєш співучасником військових злочинів, просто стоячи і спостерігаючи, як нищиться Україна та її народ», – підкреслила вона, висловивши думку, що в разі, якщо Путіна не буде зупинено в Україні, Заходу все одно доведеться вести війну, але вже у своїх країнах. «Україна просить реальної допомоги, а ми дивимося, як на наших телеекранах зносяться житлові квартали, і весь час говоримо, що «сильно підтримуємо Україну». Мені соромно чути, як лідери та чиновники НАТО бурмочуть, що вони «не можуть вплутуватися в конфлікт». Але ж ми зробили це в Сирії, Лівії, Африці, Югославії та Афганістані, чи не так», – констатує Даля Грибаускайте, наголошуючи, що сьогодні Україна бореться за виживання своєї нації та за мир в Європі.