Сполучені Штати запроваджують заборону на імпорт російської нафти та газу до США через війну в Україні та планують виділити пакет допомоги у розмірі 12 млрд доларів. Про це 8 березня заявив президент США Джо Байден у своєму виступі щодо війни Росії в Україні.

"Ми забороняємо весь імпорт російської нафти, газу, енергії. Це означає, що російська нафта більше не буде прийматися у портах США", - сказав Джо Байден.  Він додав, що проконсультувався з союзниками, перш ніж ухвалити це рішення, але США ідуть на цю заборону, "розуміючи, що багато наших європейських союзників і партнерів, можливо, не в змозі приєднатися до нас".

"Сполучені Штати виробляють набагато більше нафти всередині країни, ніж вся Європа та всі європейські країни разом", - сказав він.

Байден зазначив, що захист свободи має свою ціну, але республіканці і демократи чітко усвідомлювали, "що ми повинні це зробити".

Президент США додав, що в Америці відбулися масові акції на підтримку України, а це означає, що американці не готові фінансувати війну Путіна.

Одночасно уряд Великої Британії заявив, що має намір припинити імпорт російської нафти до кінця 2022 року.

Крім того, у своїй промові Джо Байден відзначив рішучий спротив українців окупаційним військам РФ та висловив думку, що вже на цьому етапі війни зрозуміло, що Україна не стане для Путіна "перемогою".

"Останні два тижні українці надихають світ своєю хоробрістю, своєю повною рішучістю жити вільно… Українці демонструють, що не дадуть Путіну просто взяти те, що він хоче", - зазначив Джо Байден.

Він зауважив, що війна Путіна спричинила величезні страждання, нагадавши низку подій останніх двох тижнів й атаки, від яких потерпає цивільне населення.

Президент США зазначив, що низка світових лідерів закликають до припинення вогню, повернення до дипломатичних шляхів, покращення гуманітарної ситуації, проте Путін, вочевидь, свідомо йде обраним шляхом, чого б це не коштувало, повідомляє "Європейська правда".

"Росія може продовжити просування жахливою ціною, але одне вже зрозуміло: Україна ніколи не стане для Путіна "перемогою". Путін може взяти місто, але ніколи не зможе контролювати країну. І якщо ми не відреагуємо на те, як Путін посягнув на мир і стабільність у світі, ціна цього для свободи і для американського народу у майбутньому буде вищою", - зазначив президент США.