Верховному комісару ООН з прав людини
пані Мішель БАЧЕЛЕТ

Виконавчій директорці Дитячого ФОНДУ ООН (ЮНІСЕФ)
Кетрін РАССЕЛ

Президенту Міжнародного комітету Червоного Хреста
Пітеру МАУРЕРУ

Шановні пані та панове!

Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту звертається до Вас про вжиття невідкладних заходів щодо захисту права на життя українських дітей, що гарантоване Конвенцією ООН про права дитини.

За інформацією Уповноваженого Верховної Ради України станом на 12 годину 8 березня 2022 року з початку вторгнення Російської Федерації в Україну загинула 41 дитина, 76 дітей отримали поранення. Проте, це лише офіційні дані, але, враховуючи нещадні варварські обстріли українських міст, що посилюються кожного дня, кількість загиблих дітей, які вже ніколи не стануть дорослими, може бути суттєво більшою.

Сотні тисяч дітей були вимушені покинути рідні міста та шукати порятунку за кордоном або в безпечних українських містах і селах. Лише один красномовний приклад 11-річний мешканець міста Запоріжжя перетнув кордон лише з одним поліетиленовим пакетом, паспортом та номером телефону родичів у Європі, написаним на руці. Він приїхав сам, оскільки його батьки були вимушені залишитися в Україні. Хлопця на кордоні зустріли словацькі волонтери, які допомогли йому зв’язатися з родичами, які його і забрали.

І найстрашніше, кожного дня надходять страшні повідомлення про загибель дітей. 6-річна дівчина, яку дістали з під завалів в Маріуполі, померла від зневоднення. Російська авіація здійснила бомбардування житлових будинків у м. Суми снарядами, що призначені для ураження міцних укриттів. Наразі вже встановлено загибель 18 мирних жителів, у тому числі двох дітей. Рятувальники продовжують пошук постраждалих. І це лише інформація, яка стала відома сьогодні.

І при цьому, Російська Федерація зриває виконання домовленостей про відкриття «зелених коридорів» для евакуації цивільного населення, насамперед, жінок та дітей.

У зв’язку із зазначеним, просимо сприяти відкриттю «зелених коридорів» з українських міст, що перебувають під російськими обстрілами, насамперед, міст Києва, Харкова, Сум, Чернігова, Маріуполя, Волновахи тощо та забезпечити міжнародний контроль за дотриманням військами Російської Федерації режиму тиші під час роботи зазначених коридорів.

Крім того, звертаємося до Вас щодо закриття неба над Україною для забезпечення безпеки українських дітей та майбутніх поколінь.

З повагою -
Голова Комітету Андрій КОЖЕМ’ЯКІН

Інформаційне управління