Війна проти України спричинила найбільшу гуманітарну катастрофу в Європі з часів Другої світової війни. Російські війська, нехтуючи міжнародним гуманітарним правом, відкрито і неодноразово наносять ракетні, бомбові, артилерійські удари по мирних містах, соціальній інфраструктурі (лікарнях, дитячих садках, школах, інтернатних закладах, де перебувають тисячі дітей, зокрема й діти-сироти, діти з інвалідністю). Фактично, знищені дитячі садочки в Станиці Луганській, Сєвєродонецьку Луганської області, у місті Охтирка Сумської області, пологові будинки у місті Житомир та у селі Бузова Київської області, Васильківська лікарня в Запорізькій області, школи та ліцеї у містах Харків, Сєвєродонецьк Луганської області та Васильків Київської області, житлові будинки у містах Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасна, Бородянка, Ворзель, Київ, Ірпінь, Харків, Маріуполь, Херсон), гине мирне населення.

Сьогодні, 9 березня, під протекцією Червоного Хреста відкрилися гуманітарні коридори для евакуації людей з Ворзеля, Бородянки, Ірпеня та Бучі до Києва, з Маріуполя до Запоріжжя, з Волновахи до Покровська, з Ізюма до Лозової та з Енергодара і прилеглих сіл до Запоріжжя.?Проте велика кількість цивільних продовжує перебувати в населених пунтктах під обстрілами Росії без зв'язку, опалення і води. Ба більше, окупанти не дотримуються норм міжнародного гуманітарного права і часто «зривають» евакуацію людей всупереч обіцянкам. Таким прикладом є обстріляні гуманітарні коридори у місті Маріуполь та місті Ірпінь.

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики вчергове звертається до міжнародних благодійних організацій, насамперед до Червоного Хреста, із закликом продовжувати створювати гуманітарні коридори для евакуації мирних жителів з окупованих російськими військами територій та територій, де ведуться активні бойові дії.
На жаль, нині в Україні кожна хвилина зволікання коштує життя. Днями від зневоднення у Маріуполі померла шестирічна дитина. Не маємо допустити цього знову!

Інформаційне управління